Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, evlerde tatlı bir telaş başladı. Çeşit çeşit iftarlıklar, sahurluklar sofralarda yerini alırken "bugün iftara ne yapsam, sahurda ne pişirsem" sorusu, farklı tarif arayışlarına soktuysa sizi aman dikkat! Yepyeni tariflere uzun süre aç kalan midenizi yormadan yönelmelisiniz. Hazırlayacağınız leziz tarifler hem hafif olmalı hem de sizi tok tutmalı. Elbette kullandığınız malzemelerin de organik ve doğal olmasına dikkat etmelisiniz. Unutmayın, sahur menülerinizde besin değeri yüksek gıdalar tüketmeniz vücut zindeliğinizi ve bağışıklık sisteminizi destekler.


Peki sahurda ne yemeli ya da sahurda ne yersek tok tutar ve susatmaz? Öncelikle sebze yemeklerinden, mevsim salatalarından, süt ve süt ürünlerinden, kremasız hazırlayacağınız hafif çorbalardan, çok tuz içermeyen kahvaltılıklardan, lif içeriği yüksek tahıllar ve baklagillerden ve her türlü meyveyi - kararında olmak şartıyla - gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Yüksek karbonhidrat içeren gıdalardan mümkün olduğunca uzak durup, proteince zengin gıdalara ağırlık vermeniz oruç boyunca sizi hem tok tutar hem de bu süreçte kilo almamanızı sağlar. Patates kızartması gibi yağ içeriği yüksek yiyecekler, turşu, salam, sosis gibi tuz oranı yüksek yiyecekleri ise sahurda ne yememeli sorusunun en temel yanıtı oluyor. Yağlı yiyecekler midenizi yormanıza ve kilo almanıza; tuz oranı yüksek gıdalar ise ağız kuruluğuna yol açıp gün boyu susuzluk hissi yaşamanıza sebep olur. Oruç sürecini kolaylıkla geçirmek için biraz daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz, gelin birlikte tüm detaylara göz atalım…


Sahurda Tok Tutan Besinler Nelerdir?


Oruçluyken mideniz uzun süre aç kaldığı için, sahurda tok tutacak yiyecekler tüketirseniz gün içinde açlık hissini minimum seviyede yaşar ve açlıktan doğabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz. Sahurda doyurucu ne yenir sorusunun yanıtları, tam da bu noktada en büyük kurtarıcınız olur. İçerdiği yüksek ve kaliteli protein sayesinde yumurta, tok tutan yiyecekler deyince akla ilk gelenlerdendir. Sahurda tüketeceğiniz kayısı kıvamında haşlanmış yumurta, gün boyu tok kalmanıza yardımcı olur. Sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir, diye bir liste oluşturmamız gerekirse kuru baklagiller bu listede başı çeker. Bilindiği üzere mercimek, barbunya, nohut, kuru fasulye, börülce gibi baklagiller yüksek oranda protein ve lif içerir. Eğer, sahurda tok tutan tarifler arıyorsanız mutlaka kuru baklagiller içeren tariflere yönelin. Yoğurt da tok tutma özelliği kanıtlanmış gıdalar arasındadır. Dilerseniz sahurda tüketeceğiniz bir kase yoğurda, bir yemek kaşığı yulaf ezmesi ekleyin. Böylece hem yulafın hem de yoğurdun tok tutma özelliğinden faydalanın. Elma, avokado gibi meyveler, leblebi, badem gibi kuruyemişler de gün boyu tok kalmanızı sağlayacak sahur alternatiflerinden.


Sahurda Susamamak İçin Ne Yapmalı?


Açlık kadar susuzluk da oruç süresince vücut sağlığınızı bozabilecek bir durumdur. İlk olarak bu hususta, meyve suyu ve asitli içeceklerden uzak durup, bol su tüketiminin önemini vurgulamamız gerekir. Fazla tüketilen tuzun, susatma etkisi herkesçe bilinen bir gerçektir. Sahurda, tüketeceğiniz yiyecekler çok tuzlu, çok baharatlı olmamalıdır. Jr. Sous Chef'in tuz içermeyen doğal domates salçası ile yapacağınız sahur yemekleri ile hem üstün bir lezzet yakalar hem de vücudunuza fazladan tuz almamış olursunuz. Salam, sosis gibi şarküteri ürünleri ve tatlılar da susatma etkileri dolayısıyla, bu öğünde uzak durmanız gereken gıdalardandır. Çay ve kahvenin vücudun su dengesini bozma özelliği göz önünde bulundurulduğunda, sahurda tüketmemeniz gereken içecekler arasında olduklarını çok rahat söyleyebiliriz. Çok aşırı yemek yemek de çok susatan faktörlerdendir, sahurda çok yemekten kaçınmalısınız. Salatalık gibi su oranı yüksek gıdalar tüketmek, sahurda ne susatmaz sorusuna yanıt arayanlara cevap niteliğindedir. Sahurda tüketilen bir ya da iki adet salatalık, vücudunuzun su ihtiyacını karşılar ve susuzluk hissinin en aza inmesine katkı sağlar.


Sahurda Kilo Almamak İçin Ne Yenmeli?


Ramazan ayında, çoğu insanın ortak şikayeti aldığı kilolardır. Uzun süre aç kalmanın yarattığı psikolojiyle oruç açıldıktan sonra sadece karın doyurma maksadıyla yenen sağlıksız, yağlı, yüksek karbonhidrat içeren yiyecekler kilo almanıza neden olabilir. Buna karşılık iftar ve sahurda birbiriyle dengeli, hafif ve sağlıklı yiyecekler yemeniz, metabolizmanızı aktif hale getirir ve kilo almamanıza hatta vermenize yardımcı olur. Peki sahurda ne yemeli kilo almamak için, sorusu işte tam da bu noktada devreye girer. Sahurda kilo almamak için sahuru kesinlikle atlamayın. Aç kalmak zayıflatmaz, aksine kilo aldırır. Kendinize sağlıklı, hafif, organik ve doğal yiyeceklerden oluşan bir menü belirleyin. Bol su tüketmek sağlıklı kilo vermenin olmazsa olmazdır. Sahurda en az dört bardak su içmeyi ihmal etmeyin. Yağlı ve karbonhidrat oranı yüksek gıdalar yerine salata, çorba, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin. Sahurda tatlı yeme isteği duyarsanız şerbetli, hamurlu tatlılar yerine sütlü, hafif tatlılardan küçük bir porsiyon tüketebilirsiniz. Ya da tatlı isteğinizi muz, hurma, kayısı, incir gibi sağlıklı meyve ve yemişlerle bastırabilirsiniz.


Sahurda Asla Tüketilmemesi Gerekenler Nelerdir?


Sahurda ne yememeli sorusu da, orucu rahat ve kolay bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olan etkenlerden. Aşırı yağlı yiyecekler, kızartmalar, salam, pastırma gibi şarküteri ürünleri, cips gibi çok tuzlu ya da baharatlı gıdalar mide rahatsızlıklarına gün içinde susamaya ve kilo almaya yol açar. Sahurda bu besinlerden tüketmemelisiniz. Çay ve kahvenin vücuda sıvı sağladığı düşünülse de aslında bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Çay ve kahve tüketimi, idrara çıkmayı arttırır ve dolayısıyla vücudun sıvı dengesinde olumsuz bir etki yapar. Çay ve kahveden sahur öğünlerinde mümkün olduğunca uzak durun. Şekerli gıdalar hem susatıcı özellikte olmaları hem de kan şekerinde ani değişime sebep olmaları nedeniyle sahurda asla tüketilmemesi gerekenler grubunda yer alırlar.


Sahurda Nelere Dikkat Edilmelidir?


Sahurda yenecek ve yenmeyecek gıdalar kadar dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, sahurun ne zaman yenmesi gerektiğidir. Sahur için uykudan uyandıysanız, yemeye başlamadan on dakika beklemeniz daha sağlıklı olur. Ayrıca yemek yedikten sonra hemen uykuya geçmemelisiniz. Yemekle uyku vaktiniz arasında bir saat kadar süre olmalıdır. Bu konu, bilhassa reflü şikayeti olan hastalarda dikkat edilmesi gereken, ciddi bir konudur. Yemek sonrası yatış pozisyonuna geçildiğinde yenen yemekler ve midedeki asit, yemek borusuna geri dönebilir, bu da reflüde görülen şikayetlerin artmasına yol açabilir. Tok karnına uyumak sadece mide şikayeti olanlar için değil, herkes için zararlıdır.


Sahurda enerji veren yiyecekler tüketmeniz, kendinize hafif menüler hazırlamanız orucu daha sağlıklı tamamlamanıza katkı sağlar. Jr. Sous Chef’in organik menemen harcı, domates sosları, bruschetta ezme gibi ürün çeşitleri sizi sahurda ne yesem derdinden kurtarır.