Dünyada ve Türkiye’de domates, oldukça fazla tüketilen sebzelerden biridir. Özellikle Türkiye'de sebze üretiminde domatesin yerinin büyük olması, organik ürünlere olan talep artışıyla birlikte, organik domates yetiştiriciliği sektörünü de harekete geçirmiştir.
Jr. Sous Chef Organik Domates Ürünleri
Mutfağınızın lezzet sorumlusu Jr. Sous Chef, organik ve iyi tarım ürünleri ile hazırlanan, katkı maddesi bulundurmayan lezzetlerini, yemeklerinizin vazgeçilmez ana malzemeleri olmayı hedefleyerek sağlıklı cam kavanozlarda beğeninize sunar. Kullanılan domatesler; siyah leke ve küf gibi kalite açısından önem teşkil eden detaylar dikkate alınarak, olgunlaşmamış, çürük domates gibi olumsuz özellikteki ürünler ayıklanarak özenle seçilir. Markanın suni gübre, böcek ilacı, pestisit ağır metal gibi kimyasal maddelere maruz kalmadan organik tarım esasları ile yetiştirilen, tamamen doğal ve temiz içeriklerle hazırlanmış domates salçası, organik domates püresi, organik domates suyu, taze domatesli bruschetta ezmesi, menemen harçları ve küçük dokunuşlarla farklı tat alternatifleri sunan organik makarna sosları gibi %100 organik tohumdan domates ürünlerini güvenle kullanabilirsiniz.
Organik Ürün Nedir?
USDA (Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı) organik olarak adlandırılacak ürünler için çeşitli ölçütler belirlemiştir. Organik sayılması için, ürünün üç yıl boyunca yasaklanmış maddeler içermeyen toprakta yetiştirilmesi gerekir. Çoğu sentetik gübre ve böcek ilacı bu yasaklanmış maddelerin örnekleridir. Organik gıda aynı zamanda yapay koruyucu, renk ya da tatlar içermemelidir. Ürün bileşenlerinin, bazı küçük istisnalar dışında organik olmaları gerekir.
Domatesin Türkiye'ye Gelişi
Amerika'nın domatesi keşfi 15. yüzyılın sonunda olmuştur. Avrupa'ya ise 16. yüzyılda gelmiştir. Osmanlı mutfağına ilk olarak kavata adıyla 1700'lerde girmiş ve o dönem yalnızca yeşil domates tüketilmiştir. Yeşilden kırmızıya olan renk değişimi bozulma belirtisi olarak algılanmış ve zehirli olduğu düşünülmüştür. Bu düşüncelerin değişmesi ve kırmızı domates kullanımının yaygınlaşması 19. yüzyıl'da gerçekleşmiştir. Yeşil ya da kırmızı bu domatesler günümüzde en sık kullanılan klasik domateslerden değil, cherry veya kiraz domates isimleriyle bilinen daha küçük domateslerdendir. Organik domates kullanımı yaygınlaşmaya başladıkça Osmanlı mutfağının vazgeçilmez gıdalarından biri olmuş, birçok yemekte kullanılmaya başlanmıştır. Bu da günümüze gelen farklı kullanım ve muhafaza alanlarının gelişmesine olanak tanımıştır.
Organik Olmayan Domatesler
Dünya nüfusunun hızla artması ve bununla birlikte ekilebilir tarım alanlarının gittikçe azalması ve yetmemesi, daha az alandan daha çok verim alabilme ihtiyacını doğurmuştur. Bu da tarım alanında değişikliğe gidilmesine sebep olmuş, kısa zaman içerisinde tarımda teknolojik yöntemler kullanılmaya başlanmıştır. Teknolojik yöntem kullanımı, ürünlerde hormon ve katkı maddesi gibi kimyasalların artmasına neden olmuştur. Tarım sektöründeki rekabet azlığı, sunulan ürünlerin kalitesinden ödün vermeye başlayarak kalitesiz fakat hızlı üretimi beraberinde getirmiştir.
Geleneksel yöntemlerle yetiştirilen domateslerde 30'un üzerinde kimyasal kullanılır. Organik olmayan domateslerde, kullanılan kimyasallardan kaçınmak domatesin kabuğunu soymakla da mümkün olmaz. Yapılan çalışmalar, gıdalarda kullanılan zararlı maddelerin; çocuklarda gelişim bozukluğuna, daha ileri yaşlarda kanser, sinir sistemi veya beyin hasarına sebep olabileceğini göstermiştir.
Türkiye'de Organiğe Dönüş
Türkiye’de organik tarım 1986 yılından itibaren yayılmaya başlamıştır. 1990’lı yıllar itibariyle gittikçe daha da yaygınlaşarak günümüzde sağlıklı ve doğal beslenmek isteyen kişiler için alternatif halini almıştır.
Organik Domates Nasıl Anlaşılır?
Organik domates nerede bulunur sorusundan çok, satın alacağımız domatesin organik domates olup olmadığının nasıl ayırt edileceği noktasına yoğunlaşılmalı. Çünkü marketlerde, manav ve pazarlarda organik domates adı altında birçok farklı domates satılır.
Domatesler hakkında fikir yürütmek için kullanılan çeşitli görüşler vardır:
• Domatesin rengi açıksa organik domatestir, koyu kırmızıysa değildir;
• Olgunlaşan domatesin çürümesini engellemek için kalın kabuklu domates üretiliyor fakat organik domates asla kalın kabuklu olmaz;
• Domates ikiye kesilip hafifçe sıkıldığında çekirdeklerini salmamalı, eğer çekirdekler kendini bırakmıyorsa organik domatestir;
gibi fikirler kesin bilgiler elde edilmesini sağlamaz. Çünkü iklim şartlarına bağlı sebeplerle ve organik seralarda iklimlendirme cihazları kullanılmadığında ürünlerde filizlenme, renk ve görüntü değişimi, içinin beyaz kalması gibi durumlar gerçekleşebiliyor. Yani organik yerli domates tohumu ve hatta organik domates gübresi bile kullanılsa hasat yaklaştığı zaman sıcaklıklarda ani düşme, domatesin gelişimini durdurmasına; havanın tekrar ısınması ile içindeki doğal hormonların aktifleşmesine ve domatesin içindeki kendi tohumlarının çimlenmesine sebep olabilir. Bu durum karşısında tohum, organik domates tohumu değilmiş düşüncesi oldukça yanlış kalacaktır.
Paketli organik domates ürünlerinde ürünün üzerinde; organik tarım logosu, kontrol ve sertifika kuruluşu kodu ve logosu bulunmaktadır. Etiket güven verici değilse üretim tarihi, parti ve sertifika numarası ile kontrol edilmeli, sertifika kuruluşu aranmalıdır. Bu durum pazar ya da market gibi yerlerden alınan dökme ürünlerde ise üreticinin müteşebbis sertifikası ve ürüne ait ürün sertifikası incelenmeli, gerekirse faturası istenerek satılan ürün ile karşılaştırılmalıdır. Organik domates fidesi için de aynı durum geçerlidir.
Organik Domates Faydaları
Özellikle organik domates en güçlü antioksidanlardan biri olan likopen deposudur. Likopenin, domatese kırmızı rengini vermekle kalmayıp damar sertleşmesi gibi çeşitli kalp hastalıklarla mücadeleye destek olduğu ifade edilir. Birçok cilt ürününde, yaşlanma belirtilerini yavaşlatması ve detoks etkisi sebebiyle bulunur.
Üretimde Organik Gübrenin Önemi
Organik gübre, bitkinin ihtiyacı olan maddeleri topraktan karşılayabilmesi için toprağın mineral miktarını doğal bir yolla düzenleyen maddedir. Organik gübre elde edilirken besinlerin oksitlenmiş kalıntısı, hayvan atıkları ya da fosiller kullanılabilir. Jr. Sous Chef domateslerin üretiminde temel olarak organik domates için organik gübre kullanılmasına önem verir. Bu gübreler verim ve kaliteyi artırırken toprağın organik madde düzeyini artırması, pH değerini düzenlemesi, mikroorganizmaların faaliyetlerinin hızlandırması, makro ve mikro elementlerin korunması gibi faydalar da sağlar. Jr. Sous Chef, organik gübre kullanımının sağlıklı ve kaliteli organik domates üretiminin yanı sıra sürdürülebilirlik açısından da kıymetinin farkındadır.
Jr. Sous Chef ürünleri, tüketilen sağlıksız gıdalar ile sağlıklı gelecek nesillerin mümkün olmayacağına inanır. Doğaya saygı, sürdürülebilir tarım ve sağlıklı besin temelinde Jr. Sous Chef ürünleri tamamen organik domateslerden elde edilir.