Balıklar pişmek için tavaya düşünce akla hemen balığın yanına hangi salata gider sorusu geliyor. Balık sofralarının olmazsa olmazı, en leziz tamamlayıcıları hep salatalar olmuştur. Coğrafyamız sayesinde sahip olduğumuz çeşit çeşit yeşilliklerimiz ve pek çok sebze çeşitlerimiz ile Türk mutfağı zenginliğini salatalara da fazlasıyla yansıtmış. Peki, balığın yanına ne salatası yapılır? Gelin beraber balığın yanına en çok yakışan ve balık sofralarını renklendirlen salata çeşitlerine ve tariflerine göz atalım.

 

Balık Yanına Salata Çeşitleri

 

Balık yanına salata denince ilk akla gelen salata çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz:

 

  • Çoban Salata
  • Havuç Salatası
  • Roka Salatası
  • Mor Lahana Salatası
  • Soğan Salatası
  • Zahter Salatası
  • Semizotu Salatası

 

Balığın Yanına Salata Tarifleri

 

Balığın yanına nasıl salata yapılır? Elbette yoğurtlu salatalardan uzak; bol yeşillikli, limonlu salatalar balık sofraları için en ideal salatalar. İşte balığın yanına salata tarifleri…

 

Balığın Yanında Aradığımız İlk Şey: Çoban Salata

 

Balık yanına salata çeşitleri içerisinde çoban salata liderliği göğüslüyor. Her zaman sofraların en klasik ve en pratik eşlikçisi olan çoban salata için 1 adet salatalık, 2 adet domates, 1 adet kuru soğan ve 2 adet biberi küçük küçük doğrayın ve bir kapta karıştırın. Tuz, limon, yağ ve sirke ilave edin. Dilerseniz de içerisine birkaç siyah zeytin veya maydanoz ilave ederek de servis edebilirsin, Jr. Sous Chef Organik Nar Ekşisi ekleyebilirsiniz.

 

Balığın Yanına Salata Tariflerine Renk Katın: Havuç Salatası

 

Havuç salatası balık yanına salata çeşitleri içerisinde sofralara en çok renk katanlardan. 2 adet havucu yıkayıp rendeleyin ve soğanları yarım halka şeklinde ince ince doğrayın. Maydanozları ister elinizle ister bıçak ile ince ince doğrayın. Tuz ve zeytinyağı ilave ederek tüm malzemeleri karıştırın.

 

Balığın Yanına Enfes Bir Lezzet: Mor Lahana Salatası

 

Yarım mor lahanayı ince ince doğrayın. Doğradığınız lahanayı derin bir kapta 1 yemek kaşığı sirke ve bir miktar tuz ekleyerek yumuşayana kadar yoğurun. Yumuşayan lahanalara yarım limon suyu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek kaşık yardımı ile karıştırın. Balığın yanına salata tarifleri içerisinde yer alan mor lahana salatasına dilerseniz Jr. Sous Chef Organik Nar Ekşisi de ilave edebilirsiniz.

 

Balığın Yanına Salata Tarifleri Arasında Olmazsa Olmaz: Roka Salatası

 

Roka salatası da balığın yanına salata tarifleri arasında baş köşeyi alıyor. Rokaları iyice yıkayın ve geniş bir kaba alın. Tuz, sirke ve zeytinyağını ekleyerek yeşilliklere zarar vermeden karıştırın. En son ikiye böldüğünüz cherry domatesler ve tulum peyniri ile salatanızı tamamlayın. Mevsimine göre roka salatasını domates ve peynir yerine, tanelenmiş nar ve ceviz ile tamamlamayı tercih edebilir; biraz sıcak suda beklettiğiniz Jr. Sous Chef'in organik kuru domatesleri ile taçlandırabilirsiniz.

 

Bir Ritüel: Soğan Salatası

 

Balık yanına salata çeşitleri arasında yer alan soğan salatası, bol soğan sevenler için vazgeçilmez bir lezzet. Soğanı yarım halka şeklinde ince ince doğrayın. 5-10 dakika boyunca birkaç kez suyunu değiştirerek su içinde bekletin ve en son suyunu süzün. Maydanozları küçük küçük doğrayın. Maydanozları soğan ile karıştırın. Sumak, tuz ve az limon suyu ilave ederek soğanları ezmeden hepsini harmanlayın.

 

Mutlaka Deneyin: Zahter Salatası

 

Taze haliyle raflarda kısa bir süre yer tutan zahteri mevsimi geldiğinde kaçırmayın ve balığı onunla şereflendirin. Balık yanına salata çeşitleri listenizde yer alabilecek salatada zahteri yumuşak kısımlarını ayırarak ayıklayın. Acı suyunu atması için tuzlu su içerisinde 5 dakika kadar bekletin. Kuru soğan ve domatesi küçük küçük doğrayın. Ayıklayıp temizlemiş olduğunuz zahter ile karıştırın. Jr. Sous Chef Organik Nar Ekşisi, pul biber, zeytinyağı ve tuzu da ilave ederek hepsini harmanlayın. Dilerseniz domates kullanmak yerine ayıklamış olduğunuz zahteri biber salçası ile harmanlayarak ve kırık yeşil zeytin ekleyerek tüketmeyi tercih edebilirsiniz.

 

Balık Yanına Salata Çeşitlerinde Semizotu Ağırlığı

 

Diğer adıyla pirpirim olan semizotu balık sofralarına çok yakışıyor. Balığın yanına salata tarifleri arasında olmazsa olmazlardan sayılan salata için, 1 bağ semizotunu yıkadıktan sonra elinizle parçalayın ya da yapraklarını bölmeden kalın kalın doğrayın. 1 adet domates ve 1 adet salatalığı küçük küçük doğrayın. 1 adet küçük soğanı da halka şeklinde doğrayarak hepsini karıştırın. Yarım limon suyu, zeytinyağı ve tuz ekleyerek hepsini harmanlayın. Salatanız hazır!

 

Balık yanına salata çeşitlerini siz de kendi damak zevkinize göre renklendirebilir ve farklı soslar kullanabilirsiniz. Ancak hazır soslarınızın, doğal ve organik olmasına dikkat etmelisiniz. Jr. Sous Chef'in iyi tarım uygulamaları ile hazırladığı organik nar ekşisi ve organik kuru domates gibi ürünlerini rahatlıkla salatalarınızda kullanabilirsiniz.