Kış ve sonbahar aylarının en güzel meyvelerinden olan nar, içinde bulunan yüzden fazla fitokimyasal ile binlerce yıldır birçok hastalığa karşı koruyucu olarak kullanılıyor. Karşı konulması zor lezzeti ve koyu kırmızı rengi ile bilinen nar suyu pek çok vitamin ve minerali de bünyesinde barındırıyor. Düzenli olarak nar suyu içmenin en dikkat çeken faydaları arasında;

• Yüksek antioksidan kaynağı,
• Zengin vitamin deposu,
• Sindirimi rahatlatıcı,
• İltihap azaltıcı,
• Tansiyon ve kalp hastalıklarını önleyici,
• Doğurganlığı destekleyici,
• Dayanıklılığı artırıcı olması yer alıyor.

Peki nar suyunun faydaları nelerdir sorusunun cevabını detaylarıyla öğrenmeye ne dersiniz?

1. Yüksek Antioksidan Kaynağı

Nar taneleri canlı kırmızı renk tonlarını polifenollerden alıyor. Nar tanelerinde bulunan bu kimyasallar oldukça güçlü antioksidanlar olarak dikkat çekiyor. Nar suyunun sağlık açısından sağladığı faydaların arkasındaki en güçlü neden olarak içerdiği antioksidan miktarı gösteriliyor. Güçlü bir antioksidan olarak bilinen yeşil çay yerine nar suyu içerek 3 kat daha fazla antioksidan alabilirsiniz. Ayrıca "Nardaki antioksidan yoğunluğu ve nar suyu zayıflatır mı?" sorusuna da cevap teşkil ediyor. Lif ve antioksidan bakımından zengin olması nedeniyle tokluk hissi sağladığından kilo vermek isteyenlere tavsiye ediliyor.

2. Zengin Vitamin Deposu

Nar suyu vitamin bakımından da oldukça zengin bir meyve suyu olarak ön plana çıkıyor. İçeriğinde C, K, E, B5, B6, B2 ve B1 vitaminleri ile birlikte potasyum, folat ve magnezyum bulunuyor. Tek bir narın suyu, günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 40'ından fazlasını rahatlıkla karşılayabiliyor. Bununla birlikte nar suyunda bulunan B5 ve C vitaminleri, meyve suyunu cilt dostu haline getiriyor. Sürekli oksidatif stres altında olan insan vücudunda oksijen, çiftlenmiş elektronu olmayan iki ayrı atoma ayrılıyor. Eksik elektronu olan ve tek başına dolaşan bu atomlara serbest radikal deniyor. Çift haline gelebilmek için tüm vücudu dolaşan serbest radikaller, hücre ve protein yapısına zarar veriyor. Cildi de tahrip eden serbest radikallerin nötralize edilmesi ve yaşlanmayı geciktirmesi nar suyunun cilde faydaları arasında gösteriliyor. Ayrıca organik nar suyunun doğal şeker miktarı piyasadaki konsantre meyveden üretilen meyve sularına göre oldukça düşüktür. Narda bulunan vitamin ve minerallerden en iyi şekilde faydalanabilmek için organik yöntemler ile yetiştirilen narlardan üretilen meyve sularını tüketmeye özen göstermelisiniz.

3. Sindirimi Rahatlatıcı

Bir diğer nar suyu faydası ise meyve suyunun sindirimi iyileştirici etki göstermesi olarak dikkat çekiyor. Ayrıca ülseratif kolit, Crohn hastalığı ve diğer inflamatuvar bağırsak hastalıkları olan kişiler için de olumlu etkileri olabileceği ifade ediliyor. Nar suyunun ishale yardımcı olup olmadığı konusunda farklı yaklaşımlar mevcut olduğundan, birçok doktor daha iyi hissedene ve semptomlar yatışana kadar onun içilmemesi gerektiğini söylüyor.

4. İltihap Azaltıcı

Nar suyu sahip olduğu yüksek antioksidan konsantrasyonu sayesinde güçlü bir iltihap sökücü görevi görüyor. Vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya ve oksidatif stresi önlemeye yardım ediyor. "Nar suyu diş iltihabına iyi gelir mi?" sorusunun cevabı da meyve suyunda bulunan antioksidan miktarında bulunuyor. Antioksidanlar serbest radikallerin atılmasını sağlayarak iltihaplanmayı azaltıcı etki gösteriyor. Ayrıca narda bulunan flavonollerin kireçlenme rahatsızlığının iyileşmesine de olumlu katkı sağladığı söyleniyor.

5. Tansiyon ve Kalp Hastalıklarını Önleyici

Kalp dostu meyve suları arasında yer alan nar suyunun, tansiyon ve kalp hastalıklarını önleme konusunda iyi sonuçlar verdiği ifade ediliyor. Aynı zamanda arterlerin korunmasına ve arterlerde meydana gelen sertleşmenin önlenmesine de destek oluyor. Plak büyümesini ve kolesterol birikimini yavaşlatıcı etkiye de sahip olabileceği ifade edilen bu meyve suyu, kan basıncını düzenleyen ilaçlar ile birlikte kullanıldığında olumsuz tepki verebiliyor. Bu nedenle bu tür ilaçları alması gereken hastalar, nar suyunun etkileri konusunda dikkatli olmalı.

6. Doğurganlığı Destekleyici

Nar suyunun etkileri konusu açılmışken merak uyandıran sorulardan biri de "Nar suyu hamile kalmayı kolaylaştırır mı?" oluyor. Oksidatif stresin, erkeklerde sperm işlev bozukluğuna neden olduğu kadınlarda ise doğurganlığı azaltıcı etki gösterdiği ifade ediliyor. Nar suyunun sahip olduğu antioksidan konsantrasyonu ve oksidatif stresi etkileme kabiliyeti, hamile kalma sürecinde destekleyici etki gösterebiliyor.

7. Dayanıklılığı Artırıcı

Düzenli olarak tüketilen nar suyu, dayanıklılığı artırırken aynı zamanda spor performansına da olumlu katkı sağlıyor. Antrenman öncesi ve sonrasında içilmesi tavsiye edilen meyve suyu ağrıları azaltabiliyor ve kasların güçlenmesine yardımcı olabiliyor. Ayrıca egzersizin neden olduğu oksidatif hasarın daha kısa sürede giderilmesine de destek oluyor.

Neden Jr. Sous Chef Organik Nar Suyu?

Nar suyunun olası faydalarından yararlanmak için dikkat edilmesi gereken nokta ise organik yöntemler ile yetiştirilmiş narlardan yapılan meyve sularını tercih etmek. %100 organik Jr. Sous Chef nar suyu, kimyasallardan uzak olarak yetiştirilen Hicaz narlarından elde ediliyor. İmalat sürecinde kesinlikle herhangi bir katkı maddesi, koruyucu veya şeker kullanılmıyor. Tam bir antioksidan deposu olan Jr. Sous Chef organik nar suyu şişelenirken meyvenin içerdiği vitamin ve minerallerin korunmasına maksimum özen gösteriliyor. Organik tarım yapılan tarlalardan günlük olarak üretim tesisine gelen Hicaz narlarından üretilen Jr. Sous Chef organik nar suyunu rahatlıkla tüketebilirsiniz.