Kekik, yemekleri tatlandırmak için otlardan sıklıkla yararlanılan İtalyan mutfağında büyük önem taşır. Hal böyle olunca birçok tarifte kekiğin geçtiğini görmeniz mümkün. Bu tariflerin başında ise tam bir İtalyan lezzeti olan kekikli makarna gelir. Kekikli makarnanın serüveni ve evde yapabileceğiniz pratik bir kekikli makarna tarifini bu yazının devamında bulabilirsiniz.

Kekikli Makarnanın Serüveni

Kekikli makarnanın İtalya'ya özgü bir lezzet olmasına geçmeden önce kekiğin tarihinden bahsedilebilir. Kekik ilk olarak Akdeniz'in güneyinde keşfedilmiş ve kullanılmaya başlamıştır. Eski İtalyanlar olarak sayılabilecek Romalılar, bir yemekten önce veya bir yemek sırasında kekik yemenin zehirleri etkisiz hale getireceğine inanırdı, bu da onu özellikle İtalyan imparatorları arasında yaygın hale getirmişti. Kekik, Romalı askerler savaşa giderken cesaret sembolü olarak da verilirdi. Özellikle kokusuyla dikkat çeken kekiğin Yunanca adı "thumus", İtalyanca adı ise "timo"dur. Kekiğin yaklaşık 300 çeşidi vardır ama bunlardan sadece birkaç tanesi İtalyan mutfağında yaygındır. Makarnanın bir İtalyan lezzeti haline gelmesiyse birçokları tarafından kabul görüldüğü üzere, Marco Polo'nun 13. yüzyılda onu Çin'den İtalya'ya getirmesiyle gerçekleşir.

Kekikli sosu ve makarnayı bir araya getiren İtalyan lezzeti kekikli organik makarna hem lezzetli hem de besleyici bir yemek olarak sofralardaki yerini alır. Bu makarna her ülkede farklı şekillerde yapılsa da İtalya akla gelen ilk ülkedir. Ek bilgi: İtalyanların kekikli makarna dışında kendilerine özgü domatesli kekikli makarna, tavuklu makarna, kremalı kekikli makarna gibi pek çok makarna çeşidi bulunur. Domates, Arabbiata ve Carbonara soslu makarnalar ise daha çok İtalya'nın güney kesimine aittir.

Kekikli Makarna Tarifi

Malzemeler

1 paket makarna
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım Paket Jr. Sous Chef organik domatesli kekikli makarna sosu
3 diş sarımsak
1-2 tutam kekik
Bir tane defne yaprağı
Tuz, karabiber, pul biber.

Yapılışı

Bir tencerede yağları eriterek başlayın. Yağlar eridikten sonra 1 yemek kaşığı organik domatesli, kekikli makarna sosunu ekleyip karıştırın üzerine kekik, sarımsak ve defne yaprağını atın. Sos piştikten sonra kenara alın. Ayrı bir tencerede tuzlu su kaynatın. Su kaynadıktan sonra 1 paket kekikli makarnayı içine atın ve haşlanma süresi kadar makarnayı haşlayın. Makarna haşlandıktan sonra makarnanın suyundan biraz sosa dökerek sosu bağlayın. En son makarnaları da bu sosa atıp karıştırın. Defne yaprağını da makarnayı Jr. Sous Chef organik domatesli ve organik kekikli makarna sosuyla buluşturduktan sonra atabilirsiniz. Dilerseniz makarnanızı fesleğen ve Parmesan peyniri ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz.

Not: Dilerseniz tavuk göğüslerini küçük küçük parçalara ayırıp tarifi kekikli tavuklu makarna olarak da yapabilirsiniz. Bunun dışında, kekik soslu makarna tarifine reyhan otu, nane, taze kekik ve defne gibi baharatları ekleyerek yemeğinizin lezzetini bir adım öne taşımanız mümkün.

İyi Bir Makarna Pişirmenin Püf Noktaları

• Makarnalarınızı daima büyük tencerelerde haşlayın. Bu sayede makarnaların yapışmasını önler, eşit şekilde pişmesini sağlarsınız.
• Makarnanıza olabildiğince fazla su koyun. Kullanılan suyun içme suyu olmasına dikkat edin. Musluk sularındaki ağır metaller yemeğinizle karışabilir ve sağlığınızı etkileyebilir.
• Koyduğunuz makarna suyunun iyice kaynadığından emin olun. İyi kaynamamış bir suda makarnanız istediğiniz gibi pişmez. Ya çiğ kalır ya da yapışır.
• Makarnayı çok fazla pişirmemeye özen gösterin. Fazla pişen makarnalar hem hamur gibi olur hem de besin değerini kaybeder. İtalyanların sırrı, makarnalarını al dante usulüyle pişirmeleridir.
• Makarnalarınızı pişirirken suyunu iyice çekmesini bekleyin. Makarna da pilav gibi demlenerek piştiğinde daha lezzetli olur.
• Pişen makarnaları asla soğuk suya tutmayın. Bu işlem hem makarnanın formunun kaybedilmesine hem de besin değerlerinin kaybolmasına neden olur.
• Makarnanın yapışmasını istemiyorsanız haşlamadan önce içine tuz ve sıvı yağ atabilirsiniz.
• Defne yaprağı dışında aroma verici olarak ada çayı, biberiye gibi baharatlar da kullanabilirsiniz. Bunlar da makarnanıza lezzet katar.
• Makarnalarınızı karıştırırken tahta kaşık kullanın ve makarnanızın ağzını kapatmayın.
• Parmesanı ve fesleğeni makarnanız tamamen piştikten sonra üstüne süs olarak da ekleyebilirsiniz.

Bu İtalyan lezzetini denerken sevdiklerinizi şaşırtmak ve mutlu etmek, her tadanın tarifini sorduğu bir lezzet sunmak istiyorsanız bu püf noktalarını uygulayabilirsiniz.