Yumuşacık hamurun, tazecik domateslerle ve çeşit çeşit peynirle raks ettiği bolca enfes tarife sahip olan İtalyan lezzetleri, Türk mutfağının kapı komşusu. Mezeleriyle akılları başlardan alan İtalyan mutfağı, yüzlerce çeşit makarnasıyla ve hünerli ellere ihtiyaç duyan soslarıyla olduğu kadar, meşhur pizza dilimlerinden ve İtalyan mutfağı atıştırmalıklarından aşina olduğumuz bir lezzet geçidi.


Peynir Şöleni: Parmesan mı Mozzarella mı?


"İştah, yedikçe açılır" atasözüyle mutfak aşklarını yüzyıllardan beri vurgulayan İtalyanların ülkesi, kuzeyinden güneyine kadar adeta bir peynir cenneti. Mutfakta sık vakit geçiren, "yaşamak için yemek" felsefesinden bir hayli uzakta olup zevk aldığı için tezgâh başına geçen İtalyanlar, mozzarelladan ricottoya, parmesandan pecorinoya kadar öyle geniş bir peynir yelpazesine sahip ki, bu sayının 400 civarında olduğunu söylersek eminiz sizler de şaşırabilirsiniz. İtalyanlar, peyniri Türklerin sıkça tüketmekten vazgeçemediği makarna ve pizzanın yanı sıra, pratik hazırlanan ızgara sandviçleri panini ve beşamel sosla efsaneleştirdikleri lazanyada da sıkça kullanılıyor. Özellikle yumuşak etle ve çok çeşitli peynirlerle harmanlanarak tüketicisine damak şöleni yaşatan lazanyayı düşününce, tembel ve obur kedi Garfield'a hak vermemek imkansız…


Domatesli Efsane: Şarap Yanına Bruschetta


Yıllanmış bir şarabın yanında adedini unutacağınız kadar atıştırmalık bruschetta yediğiniz yerin mutfağına hayır diyebilen Türk neredeyse yok. İtalyan mutfağı atıştırmalıklarla yıldızlaşan yapıda. Labnelisinden domateslisine, incirlisinden defne yapraklısına, köz biberlisinden enginarlısına kadar; bir dilim kızarmış ekmeğin üzerine sığabilen onlarca farklı tarife sahip pratik atıştırma bruschetta, aslında "sarımsaklı domatesli ekmek" olarak da bilinen en ünlü İtalyan mutfağı atıştırmalıklarından... Kokulu ve enfes domateslerin yanına açılan bir Toscana şarabı, sizi lezzet seyahatine çıkarabilir. Her yerinde üzüm yetişen, dünyanın en büyük ikinci şarap üreticisi olan İtalya, yemeklerinde bu içkiye sık sık yer veriyor. Şarap yanına bruschetta, denenmesi gereken lezzetler arasında yerini alıyor. Jr. Sous Chef’in doğal, sağlıklı Bruschetta çeşitleri için ezmeler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Makarnanın Makyajı: Napoliten Sos


Pratik italyan sos tarifi arıyorsanız, ilk durağınız napoliten sos olacaktır. Zeytinyağında kavrulan soğan ve sarımsağın, en taze salça ve domateslerle hazırlanıp görücüye çıkarıldığı napoliten sos, içerdiği fesleğen ile hem pratik, hem de "bizden" bir sostur. İtalyanların en ünlü yemeği olan makarnalara mükemmel uyum sağlayan napoliten sos, Türk mutfağına uyumlu malzemeleriyle dikkat çeker. Napoliten sosu bir kostüm gibi kusursuzca giyen spagetti, fusilli, penne gibi onlarca çeşit makarna, ünlü kaşif Marco Polo'nun 1200'lü yılların sonunda Çin'den dönüşünde yanında getirdiği sihirli bir lezzet olarak, çok geçmeden hayatımızın en önemli parçalarından olmuştur. Ayrıca fettucini alfredo ve penne arabiatanın da Türk damak tadına yatkınlığına değinmemek olmaz. İtalyan mutfağı özelliklerinin başlıcaları; şarapları, peynirleri ve hamur işleri olduğu kadar; aynı zamanda bu hamur işlerine kimlik kazandıran soslarıdır. İtalya'nın meşhur yemekleri, bu gıdaların en taze ve vitaminlisiyle hazırlanır.


İki Ülkenin de Baş Tacı: Hamur İşi


Sıra geldi teknik ve malzeme eksperliğini maharetle kurgulayana. Yalnızca Orta Doğu ve Balkanların değil, tüm dünya mutfaklarının altyapısını etkileyen; mantıdan börülceye, yahniden yaprak sarmaya kadar envai lezzeti bulunan Türk mutfağı, dünyada nam salan aşçılarıyla da mutfak aşkının vücut bulmuş hali kabul edilir. Börek, poğaça, gözleme, makarna gibi hamur işleriyle yakın temas kuran Türkiye halkının tutkunu olduğu İtalyan lezzetlerinden biri de sarımsaklı ekmek. Sarımsak, kekik, nane, sıvı yağ ve mayanın efsane birleşiminden oluşan bu lezzet, Türk mutfağında önemli yere sahip sarımsağa hak ettiği değeri verir. İtalyan ve Türk mutfağı benzerliklerinin zirvesi, fırında pişirilmiş katlanmış pizza hamuru calzone bruschetta'larda da kendini gösterir. Onları kapalı Türk pidesine benzettiğinizi duyar gibiyiz. Unutmadan; calzone bruschetta'ları napoliten sosa bandırarak da bulutların üstüne seyahat edebilirsiniz.


Parmağınızla Kırıntıları mı Topluyorsunuz?


Biliyoruz; ne sarımsaklı ekmeğin, ne de margaritanın tek bir zerresi bile ziyan olsun istemezsiniz. İtalyan ve Türk mutfakları, halkları gibi birbirlerine çok benzer. Hem tat, hem aroma verici, hem de vitamin deposu olan domatese tariflerinde sıkça yer veren iki ülke mutfağında da pratik soslar önemli yer tutar. Bu sebeple gurmelerin "İtalyan mutfağı mı Türk mutfağı mı?" sorusunun cevabını hızlıca vermeleri bir hayli zordur.


Organik ürünler, özenli çiftçilik, iyi ve taze mahsul kavramlarına yeniden hayat veren Jr. Sous Chef, kapalı İtalyan pizzası calzone'a cazibe kazandıracak organik napoliten sosla sofralarınızı güzelleştirmeye hazır. İtalyan mutfağı atıştırmalıklarına mükemmel bir lezzet arayanları bekliyor.