Yaz aylarında beslenme tercihlerimiz yağlı, ağır yemeklerden hafif ve sebze yemeklerine doğru bir değişim gösteriyor. Ağır, bol etli ve yağlı yemekler tüketmek yazın vücuttan kaybolan suyla beraber sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Bunun yerine su içeriği yüksek, minerallerce zengin doğal besin öğeleri alımı sağlığımıza katkı sağlayacağı gibi daha serin ve hafif hissetmenizi de sağlayacaktır. Mevsim sebzeleriyle hazırlanan mevsim salatası bu noktada iyi bir tercih olacaktır. İşte bu noktada yazın sıcağından bunalan bünyenizi serinletecek sağlıklı alternatiflerden olan çeşit çeşit yaz salataları çeşitlerine ve tariflerine gelin göz atalım…


Semizotlu Yaz Salatası


Yoğurt ve semizotunun ferahlığıyla zenginleşen muhteşem yaz salatalarından biri. 1 bağ semizotunu yıkadıktan sonra elinizle parçalayın ya da kalın kalın doğrayın. Ayrı bir kapta süzme yoğurdu, tuz ve zeytinyağı ile karıştırın. Dilerseniz yoğurda sarımsak ve dereotu da katabilirsiniz. Tamamen tercihinize bağlı. Yoğurtlu karışıma semizotlarını ekleyin. Üzerine dilerseniz sıcak suda bir süre beklettiğiniz kuru domatesleri ince ince kıyarak serpebilirsiniz.


Yoğurtlu Yaz Salatası


Patates dört mevsim kullanılsa da taze olduğu mevsim yaz ayları. Bu da patatesin yaz salataları içerisinde kendine yer bulmasına neden oluyor. 2 patatesi soyup iri iri doğrayarak haşlayın. 1 kabak ve 1 havucu rendeledikten sonra az yağda kavurun. Dereotu ve maydanozu ince ince doğrayın. Yoğurt ve mayonezi bir kapta karıştırın. Dilerseniz sarımsak da ilave edebilirsiniz. Tuz ilave ederek tüm malzemeleri karıştırın.


Nohutlu Yaz Salatası


Nohutun besleyiciliği ile bir öğün yerine geçebilecek bu salatayı ızgaralarınızın yanında da servis edebilirsiniz. Hazır domates ve dolmalık biberin de mevsimiyken hepsiyle birlikte lezzetli yaz salataları hazırlayın. 1,5 su bardağı haşlanmış nohutu bir kaba alın. 1 adet domatesi küçük küçük küp şeklinde doğrayın. 1 adet yeşil dolmalık biber, 1 adet kırmızı dolmalık biberi de çekirdeklerini çıkardıktan sonra doğrayın. Dilerseniz yeşil zeytin de ilave edebilirsiniz. Dilerseniz sadece zeytinyağı ve limon karışımıyla bir sos hazırlayabileceğiniz gibi nar ekşisi de ilave edebilirsiniz. Tüm malzemeleri karıştırın ve tuz ilave edin.


Bulgurlu Yaz Salatası


Bulgur içerdiği vitamin, mineral ve lifler ile besleyici besinlerden biri. Yaz salatalarına konuk olarak ana öğün yerine geçmelerini sağlıyor. 1 su bardağı pilavlık bulguru pilav yapar gibi pişirin ya da suda haşlayın. 1 adet salatalık, 2 adet domates, 1 adet közlenmiş kırmızı biber, taze soğan, dereotu, nane, ve maydanozu doğrayarak bir kaba boşaltın. Pişen bulgurları da soğuduktan sonra kaba ilave edin. Ayrı bir yerde zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu ve tuzu karıştırarak sos hazırlayın. Sosu kaba ilave edip karıştırın. Dilerseniz sarımsak ilave edebilir ya da taze soğanı çıkarabilirsiniz.


Akdeniz Salatası


En bilindik yaz salatalarından birine sıra geldi. Yaz ve yeşillik denilince akla gelen Akdeniz, kendi özelliklerini taşıyan salataya da ismini veriyor. Marul, kırmızı marul, domates, sarı veya yeşil dolmalık biberi doğrayıp bir kaba aktarın. Üzerine siyah zeytin ve doğranmış peynirleri de ilave edin. Dilediğiniz yaz yeşilliklerini de ekleyebilirsiniz. Yaz salatalarında yeşilliğin sınırı yok. Salatanın sosu için ayrı bir kapta zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ve tuzu karıştırıp yeşilliklerin üzerine ilave edip harmanlayın. Salatanız hazır!


Yaz salatası çeşitlerini siz de kendi damak tadınıza göre renklendirebilirsiniz. Ancak kullandığınız ürünlerin doğal ve organik olması hem salatalarınızın lezzeti hem de sağlığınız açısından önemli. Yaz salataları tariflerinde kullanabileceğiniz kuru domateslere ve nar ekşisine Jr. Sous Chef'ten ulaşabilirsiniz. Mevsiminde toplanıp güneşte kurutulan organik domateslerden üretilen kuru domates; katkı maddesi, koruyucu, renklendirici içermeyen organik nar ekşisi ve daha pek çok doğal lezzeti kolayca sipariş edebilir, gönül rahatlığıyla tüm yaz salatalarınızda kullanabilirsiniz.