Binlerce yıldır Türk mutfağının ayrılmaz bir parçası olan bulgur, lifli yapısı sayesinde hem sağlıklı hem doyurucu. Yapılan araştırmalar da onun lezzet, kalite ve besin değeri açısından mükemmel olduğunu gösteriyor. Bulgurun en güzel hali ise elbette ki bulgur pilavı…

 

Bulgurun Lezzet Yolculuğu

Türkiye, pilav çeşitleri açısından çok zengin bir mutfağa sahip. Klasik bulgur pilavından sebzeli pilava, şehriyeli pilavdan domates soslu pirinç pilavına kadar tadı damaklardan gitmeyecek onlarca farklı pilav çeşidi var mutfaklarda pişen. Buğdayın öğütülmesiyle elde edilen bu mucizevi besin, soslarla birleşince daha da lezzetli bir hale geliyor. Binlerce yıl öncesinden bu yana mutfaklarımızın baş tacı olan bu besinin insan sağlığına olan faydaları yabana atılacak türden değil. İlkel insanların da dayanıklılığı ve uzun süre saklanabilmesi sebebiyle çok kullandığı, tahıl grubu besin piramidinin tabanını oluşturan bu mucizevi besin, protein deposu olmasıyla tanınıyor. Aynı zamanda vitamin açısından zengin ve posa ile birlikte önemli miktarda lif de içeriyor. Rengine, boyutuna göre farklı isimler alan bulgur, pilava dönüştüğü anda damaklarda iz bırakıyor. Gastronomi şehri Hatay’a özgü soslu bulgur pilavı ise akıllardan gitmeyecek türden.

 

Pilav Nasıl Yapılır?

Bu soru pek çok kişi için çok kolay cevaplanacak bir soru olabilir ama işin aslı öyle değil. Lezzetli bir pilav yapmanın pek çok püf noktası var. Örneğin öncelikle doğru malzemeyi kullanmak (bulgur pilavı için iri ve pilavlık bulgur tercih edilmeli). Ölçülere sadık kalmakta da fayda var, çünkü bu leziz bir pilavın olmazsa olmazı. Pilav pişerken çok karıştırılmamalı ve kısık ateşte yavaş yavaş pişmeli. Tüm bunları göz önünde bulundurarak tadına doyulmaz bir pilav yapabilirsiniz. Örneğin bulgurun çok sevildiği ve bulgurdan harika yemeklerin yapıldığı, baharatlarıyla ünlü Hatay yöresine ait domatesli bulgur pilavı ile sofralarınızı taçlandırabilirsiniz. Bulgurun yanı sıra domatesin besinsel faydalarını elde etmenin de en güzel yolu bu pilavı pişirmek…

 

Hatay Usulü Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi

Bulgur pilavı özellikle domatesli olduğunda tadından yenmez. Tarifini verdiğimiz bu muhteşem yöresel lezzeti sofradaki herkes çok beğenecek.

Malzemeler:

● 2 su bardağı pilavlık bulgur
● 1 orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
● 1 su bardağı Jr. Sous Chef organik domates püresi
● 2 yemek kaşığı tereyağı
● 2 yemek kaşığı zeytinyağı
● 2 yemek kaşığı Jr. Sous Chef doğal domates salçası
● 1 adet yeşil biber (küp şeklinde doğranmış)
● 1 çay kaşığı tuz
● 1/2 çay kaşığı karabiber
● 4 su bardağı tavuk suyu (veya su)

Yapılışı:

Öncelikle zeytinyağı ve tereyağını pilav tenceresinde eritin ve yemeklik küçük doğranmış soğanı ekleyerek, rengi dönene kadar kavurun. Ardından küp doğranmış biberleri ekleyin ve birkaç dakika daha çevirin. 2 yemek kaşığı Jr. Sous Chef doğal domates salçasını koyduktan sonra salçanın kokusu çıkana kadar karıştırın. Hemen arkasından 1 su bardağı Jr. Sous Chef organik domates püresini ekleyerek kavurmaya devam edin. Yaklaşık 5 dakika kadar kavurduktan sonra 4 su bardağı tavuk suyu veya normal suyu tencereye koyun, tuzunu, karabiberini atın ve kaynayana kadar bekleyin. Su kaynayınca 2 su bardağı bulguru ekleyip önce harlı ateşte birkaç dakika kaynattıktan sonra ateşi kısın ve pişmesini bekleyin. 10-15 dakika dinlendirdiğiniz pilavınızın kapağını açıp, kaşıkla hafifçe karıştırarak servis tabaklarına alın. Afiyet olsun!

 

Bir Öğün ya da Harika Bir Garnitür

Hatay usulü domates soslu bulgur pilavını, ızgara et ve tavukların yanına harika bir garnitür olarak yiyebilirsiniz ama bu pilav tek başına da doyurucu bir öğün niteliğinde ve lezzetinde. Domatesli pilav denince akla bulgur pilavı gelebilir ama siz bunun için pirinci de kullanabilirsiniz. Domates soslu pirinç pilavı için iyice yıkadığınız 1 bardak pirinci önce bir kaşık tereyağında kavurup arkasından 1 su bardağı Jr. Sous Chef organik domates püresi eklemenizi tavsiye ederiz. Biraz çevirdikten sonra 1 su bardağı sıcak suyu da ekleyip, pilav suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirmeniz, harika bir domates soslu pilavı yapmanız için yeterli. Mükemmel bir domatesli pilav için aradığınız sosu Jr. Sous Chef 'te bulabileceğiniz unutmayın.