Tarlada çalışan çiftçiler için basit ama lezzetli atıştırmalıklar olarak doğan bruschetta, genel olarak iyi yetişmiş domatesler, kaliteli sızma yağ, sarımsak ve biraz da kekiğin yarattığı özel tatla ifade bulur. Bu isim, fırında veya ızgarada kızartılan ekmek anlamına gelen "bruscato" sözcüğünden gelir. Toskana, Lazio, Abruzzo bölgelerinde yaygın olarak kullanılan, zamanla bir meze haline gelen, bu sade olduğu kadar iştah açan atıştırmalık kültürü, közlenmiş ekmek dilimlerinin üzerinde günün her saati bruschetta tabağı olarak ilgi çekici bir detaya dönüşür. Geleneğin içinde zeytin, biber, soğan, mantar, patlıcan ya da arzu edilen başka ilaveler ile bu nefis atıştırmalığın damakları büyüleyen zengin bir tada evrildiği görülür.

Evde Bruschetta Çeşitleri Nasıl Hazırlanır?

İtalya’da “Antipasti” olarak adlandırılan yemek öncesi atıştırmalıklar ve iştah açıcı mezeler arasında en yaygın tariflerden biri olan bruschettalarda yer alan klasik sosları evde hazırlamak oldukça zahmetsizdir. Domatesli bruschetta ezme için evvela iyi seçilmiş domatesler ve kaliteli bir zeytinyağı işinizi görecektir. İnce doğranmış domatesler, birkaç dal fesleğen, sarımsak, zeytinyağı ile karıştırılır. Alternatifi olarak domatesli biber ezme de tercih edilebilir. Hazırlanan bu pratik sos, sarımsak ve sızma yağ ile ovulan kızartılmış ekmeklerin üzerine yerleştirilerek bruschetta tabağı şeklinde servise hazır hale gelir.

Bruschetta için yaygın olan tariflerden biri olan kapya biberli bruschetta ezme, evde pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz bruschetta çeşitlerinden bir diğeridir. Kapya biber ezmesi nasıl yapılır sorusuna ise yanıt oldukça basit; iyi seçilmiş kapya biberler, közlenerek ince kabuklarından ayrılır ve belirgin tatları ortaya çıkarılır. Közlenmiş biberleri, zeytinyağı, incecik kesilmiş sarımsaklarla birlikte deniz tuzu ve arzu ettiğiniz baharatlar ile bir kapta buluşturun. Biber ezmesi meze ve atıştırmalıklar hazırlarken aranılan soslardan biridir.

Lezzet Dolu Bir Bruschetta Tabağı İçin Tarifler

Farklı sebze ve yeşilliklerden yararlanarak hazırlayabileceğiniz birden çok bruschetta çeşidi sayesinde ağız tadınıza hitap eden tarifler bulabilirsiniz. Hafta sonu kalabalık brunch davetlerinde sofranın yıldızı haline gelecek tariflerden, zeytin ezmeli bruschetta bunlardan biridir. Özenle seçilmiş zeytinler ve güneşte kurutulmuş iyi domateslerin bir araya geldiği Jr. Sous Chef Zeytinli Bruschetta Ezme, bu mükemmel lezzetin mimarlarından biri olabilir. Kekik ve deniz tuzu ile marine edilmiş siyah ve yeşil zeytinlerin özel üretim yağlarla olan aromatik karışımı, önceden sarımsakla ovduğunuz kızarmış baget ekmek dilimlerinin üzerinde bir şölene dönüşebilir.

Domates ve peynirin bir araya geldiği bir başka bruschetta tarifine ne dersiniz? Bir İtalyan peyniri olan Burrata bu lezzet için biçilmiş kaftan olabilir. Kimyon ve nane ile zenginleştirilmiş, seçilen en iyi domateslerle hazırlanmış bu şımartan lezzete soğan ve sarımsağın eşlik ettiği Jr. Sous Chef Taze Domatesli Bruschetta Ezme, bu nefis tarif için kullanılabilir. Kızartılarak yenilmesi tavsiye edilen Ciabatta ekmekleri bu seçimin en ilgi çekici detaylarından biri olabilir.

Kapya biber domates ezmesi, bruschetta tabağı tariflerinin olmazsa olmazlarındandır. Bu belirgin tadı, arzu ettiğiniz bir sebze ya da alternatif diğer tatlarla kullanmayı deneyebilirsiniz. Patlıcanlı bruschetta için; közlenmiş patlıcan dilimleri ile hazırlayabileceğiniz tarifte, güneşte kurutulan organik domatesler ve iyi seçilmiş zeytinlerin eşlik ettiği kırmızı biberli ezme olarak tüketebileceğiniz Jr. Sous Chef Kapya Biberli Bruschetta Ezme seçeneği de bruschetta tabağı için ideal bir tercih olabilir.

Bruschetta Tabağı Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Akdeniz diyetinin tüm unsurlarını bir araya getirerek iddialı bir ara öğüne dönüşen bruschetta, hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları ile daha lezzetli hale gelebilir:

• Bruschetta tabağının en önemli unsurlarından biri de ekmektir. Ekmeğin gevrek olması oldukça önemlidir. Tavsiye edilen, ev yapımı ekmek olmakla birlikte uygun hazır ekmekler çeşitleri de tercih edilebilir.
• Her iki yanı eşit sürelerde kızartılması uygun olan ekmeği, zeytinyağına eşlik edecek olan sarımsak yerine frenk soğanı ya da yeşil soğanla ovmayı tercih edebilirsiniz.
• Ekmeklerin sıcaklığını kaybetmeden servis edilmesi, bu lezzetin püf noktalarından biridir.

Organik ürünlerle hazırlanan bruschetta tariflerinizde iyi seçilmiş sebze ve yeşilliklerin lezzete katacağı değer tartışılmaz. Jr. Sous Chef, tamamıyla katkısız ürettiği bruschetta çeşitleri ile her zaman yanınızdadır. Organik tarım esaslarına göre yetiştirilen ürünlerle, Türk ağız tadına uygun lezzetler yaratma gayesi ile yemek öncesi atıştırmalık ve mezelerinizde, kahvaltılıklarınızda kullanılmak üzere ürettiği ezmeleri, iç rahatlığı ile tüketebilirsiniz.