Yaz aylarında, havaların sıcak ve etrafın canlı olması sebebiyle bol bol hareket edilir. Denize gitmek, seyahat etmek ve yeni yerleri görmek sık sık yapılan aktivitelerdendir. En basiti, güzel bir havada sahil kenarında veya güzel bir parkta yürüyüşe çıkmak bile huzur verir insana. Bunlar spor amaçlı yapılan şeyler olsun olmasın, sağlığı korumaya yardımcı olan aktivitelerdir. Ancak kış aylarına girdiğimiz bu dönemlerde, formu korumak gittikçe zorlaşır. Havaların soğumasıyla evlere kapanmak, dışarı çıkıldığında da kapalı mekanları tercih etmek ve masa başı işlerde çalışmak hareket alanlarımızı kısıtlar. Hareketsizlik ve sağlıksız beslenme düzeni ile de kilo almanın temelleri atılır. Bunun önüne geçmenin yolunun hareketli yaşam tarzı ve düzenli beslenme ve uyku düzeninden geçtiğini biliyoruz. Peki kış ayları boyunca formumuzu korumak ve kilo almamak için beslenme düzeni nasıl olmalıdır? Beslenme düzeninde öğün tercihini nelerden yana kullanmalıyız? İşte kış döneminde sağlıklı kalmak ve formu korumak için ipuçları…

  

Kahvaltı Öğünü Atlanmamalı

Beslenme nasıl olmalıdır, sorusuna elbette ilk yanıtımız; kahvaltı! Kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve beslenme düzeninde yeri çok önemlidir. Uyku sürecinden sabah kalkana kadar bir hayli acıkmış oluruz ve vücudumuz güne sağlam başlamak için de enerjiye ihtiyaç duyar. Kahvaltıyı çeşitli nedenlerle atlamak gün içinde verimsizliğe, enerji düşüklüğüne ve diğer öğünlerde aşırı acıkma nedeniyle sağlıksız beslenmeye neden olur. Öğün atlamak metabolizmayı yavaşlatır ve vücudunuz kıtlık alarmı verir. Kahvaltı sonrasındaki öğünlerde sağlıklı veya sağlıksız seçimler yapmanız hiç fark etmez, vücudunuz bu yediklerinizi depolar. Bu nedenle, kahvaltıyı sağlıklı ürünleri tercih ederek, atlamadan her gün yapmak hem gerekli enerjiyi almanızı sağlar hem de günün geri kalanında iştahınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.

 

Bol Su Tüketimini Aksatmayın

Yazın bol bol su içerken, kışın havaların da soğumasıyla bu alışkanlığımızı biraz kaybederiz. Su içmenin metabolizmayı hızlandırdığı artık sağlık uzmanları tarafından teyit edilen bir gerçektir. Sadece formunuzu korumak için değil, bağışıklığınızı sağlam tutmak için de düzenli su içilmelidir. Kiloya göre su alım miktarı değişir. Ancak doktorların her zaman söylediği gibi günde 8-10 bardak arası su tüketmek hem beslenme düzenimizde sağlık hem de formumuz için gereklidir.

 

Tatlı Krizlerine Karşı Meyve Tüketimi

Azalan aktivite ile tatlı tüketimi kilo alımına sebep olur. Buradaki önemli detay beslenme düzeniniz içinde tatlı krizlerinin önüne geçmek için mevsimindeki organik meyveler tüketmek faydalı olacaktır. Ancak buradaki önemli detay mevsiminde tüketilecek olan meyve seçmektir. Daima meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek gerekir. Hormonlu gıdalardan uzak durmakta fayda var.

 

Ara Öğünler Küçük Ama Etkileri Büyüktür

Ara öğünler gün içindeki beslenme düzenimizde küçük yer kaplasalar da önemi büyüktür. Uzmanlar, kış aylarında 3 ana öğün ve 3 ara öğünü elimizden geldiğince aksatmamamız gerektiği görüşünde. Ara öğünlerde kavrulmamış kuruyemişler, yoğurt ve meyve gibi öğün seçenekleri hem açlık krizlerinin önüne geçer hem de gerekli vitaminleri almaya yardımcı olur. Beslenme öğünleri atlanmamalı her birine aynı önem gösterilmelidir.

 

Düzenli Beslenme ve Uyku Düzeni Arasında Güçlü Bir Bağ Vardır

Stresli ve uzun çalışma saatleri sonrası eve geldiğinizde kendinizi bir hayli yorgun hissetmeniz gayet normal. Ancak, uzmanların görüşüne göre özellikle gece en geç 2'de uykuya dalmamız gerekli. Çünkü vücudumuz bu saatler itibari ile serotonin hormonu salgılıyor ve gün boyunca yaşanan yorgunluk sonrası kendini dinlendiriyor. Yeterli uykuyu alamamak aşırı iştah açılmasına sebep olabilir. Bu nedenle beslenme düzeninizi bozup zararlı yiyecekler tüketebilirsiniz. Günde ortalama 8 saatlik bir uyku almak gerekir. Ve mümkünse bu sekiz saatlik uykuyu gece saatlerinde geçirmek sizin için en sağlıklısıdır.

 

Organik Ürünlerden Yana Tercihinizi Kullanın

Meyve ve sebzelerde nasıl mevsiminde tüketmeye özen gösteriyorsak, öğünlerde hazırlanan yemeklerde de mümkün olduğunca sağlıklı ve organik ürünleri kullanmak gerekir. Beslenme düzeninizde mümkün olduğunca sağlıklı ve organik ürünleri kullanmaya özen göstermeniz ve sağlıklı yemek yapmak için kullanılacak malzemelerin bedenimize gerekli enerjiyi, vitamini ve minerali sağladığından emin olmak gerekir. Örnek vermek gerekirse; Jr. Sous Chef'te bulabileceğiniz organik domates suyu ile hazırlayacağınız yemekler hem sofranıza lezzet katacak hem de beslenme düzeninizde sağlıklı bir seçenek olacak. Kış aylarında sağlıklı kalmak ve formunuzu da korumak basit yöntemlerle mümkün. Jr. Sous Chef'i ziyaret edin, leziz ve organik ürün çeşitleriyle damak tadınızdan ödün vermeden beslenme düzeninizi ve sağlığınızı koruyun ve formda kalın.