Lezzetli ve Pratik Sos; Kuru Domates Ezmesi

Yüksek oranda su içeriğine sahip olan domates, toplandıktan sonra hızla bozulmaya başlar. Bahar ve yaz aylarının en sevilen sebzelerinden biri olan domatesi daha uzun süre muhafaza edebilmek için kurutabilirsiniz. Kurutulmuş domates besin öğeleri açısından da zengindir. 1 su bardağı kurutulmuş domates yaklaşık 139 kalori, 8 gram protein ve 7 gram posa içerir. Aynı zamanda yüksek oranda potasyum, sodyum gibi mineraller, antioksidan bileşenler ve A, C, B, K vitaminleri içerir. Vücut sağlığının korunmasında önemli rol oynayan vitamin ve mineraller açısından zengin olan kurutulmuş domates, kendine has aroması ve lezzeti ile de dikkat çeker.

Kuru Domates Nasıl Yapılır?

Domatesleri fırında ve güneşte olmak üzere iki şekilde kurutabilirsiniz. Her iki yöntem de domatesin suyunun giderilmesini sağlayarak küflenmelerini önler ve kış ayları için kendine özgü lezzetlerini korumaya yardımcı olur. Güneşte kurutmak için en az 2 gün arka arkaya gün ışığından faydalanmanız gerekir. Havadaki nem miktarı fazlalığı ya da ani bir yağmur, domateslerin küflenmesine neden olabilir. Güneşte kuruturken hava durumunu sıkı bir şekilde takip etmeniz gerekir. Domatesleri fırında kurutmak için herhangi bir açık alana ihtiyaç duyulmaz ve kurutma işlemi çok daha hızlı olur (güneşte birkaç güne kıyasla düşük dereceli bir fırında yedi saat). Ancak fırında kurutmak biraz daha pahalı bir yöntem olabilir.

İşte adım adım domates kurutma işlemi

Domatesleri ikiye bölün ve bir çay kaşığı yardımıyla tohumlarını çıkarın. Dilimlere ayırın. Kiraz domates ya da çeri domatesleri kurutmak isterseniz sadece ikiye bölerek çekirdeklerini çıkartmanız yeterli olacaktır.

Güneşte kurutmak istiyorsanız bir tepsinin içini fırın kâğıdı ile kaplayın ve güneş gören açık bir alana tepsiyi yerleştirin. Yerleştirirken domateslerin birbirinin üstüne gelmemesine dikkat etmelisiniz. Daha sonra domateslerin üzerini kaplayacak şekilde kaya tuzu serpin. Geceleri domatesleri içeriye alarak kurutma işlemini hızlandırabilirsiniz. Yaklaşık bir hafta içinde domatesler kurur.

Fırında kurutmak istiyorsanız da aynı şekilde yağlı fırın kâğıdı ile tepsinizi kaplayın ve domatesleri aynı güneşte kurutma işleminde olduğu gibi tepsiye yerleştirip tuzlayın. 100 derece ısıda yaklaşık 7 saat fırında bekletin ve daha sonra fırından çıkarın, soğumaya bırakın.

Kuruttuğunuz domatesleri sterilize edilmiş kavanozlara yerleştirin. Kaliteli zeytinyağı ile üzerini kaplayacak şekilde örtün, kavanozu kapatın ve serin ve karanlık bir yerde saklayın. Açıldıktan sonra buzdolabında saklayın. Ayrıca kuru domatesleri bir bez içinde kuru ve serin bir yerde ya da buzdolabı poşetlerine yerleştirerek derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.

Kuru Domates ile Neler Yapılır?

Kurutulmuş domateslerle birbirinden lezzetli tarifler hazırlayabilirsiniz. Zeytinyağı, ceviz, limon suyu, sarımsak ve baharatlar ile kurutulmuş domatesi karıştırıp kahvaltılık kuru domates ezmesi yapabilirsiniz. Kendine özgü bir aromaya sahip olan kuru domates mezesi aynı zamanda sandviçleriniz için de mükemmel bir tatlandırıcı olabilir. Aynı zamanda kurutulmuş domates ezmesi ile omletler hazırlayabilir, kahvaltılarınıza bambaşka bir lezzet ekleyebilirsiniz. Fesleğen, sarımsak, tereyağı, domates rendesi, baharatlar ve kuru domates ile kurutulmuş domatesli makarna yapabilirsiniz. Seçenekleri çoğaltmak sizin elinizde. Kuru domates kullanarak kendinize özgü pek çok tarif yaratabilirsiniz.

Kurutulmuş Domates İçin Hangi Domatesler Seçilmeli?

Tüm domates çeşitleri kurutma işlemi için uygundur. Ancak diğer domates türlerine oranla daha az su içeren erik domatesler kurutma için tercih edilebilir. Önemli olan domatesin doğal aromaya sahip olmasıdır. Doğal ve katkısız organik domatesler kullanılarak hazırlanan kurutulmuş domatesler hem lezzet hem de sağlık için daha elverişlidir.

Ege Bölgesi’nin organik tarım için ayrılan bölgelerinde, % 100 katkısız bir biçimde yetiştirilen domateslerini hasadı yapıldıktan sonra hemen alan Jr. Sous Chef, bekletmeden hızlı bir şekilde üretime sokar. Hiçbir kimyasala maruz kalmadan organik şekilde yetiştirilen domatesler yüksek gıda güvenliği ve üretim teknolojisine sahip tesiste ambalajlanır ve organik tarım sertifikasıyla tüketicilere en sağlıklı kuru domates ezmeleri sunulur. Siz de Jr. Sous Chef ayrıcalığı ile tamamen katkısız ve organik domateslere sahip olabilirsiniz.