Yeni tip korona virüsü gezegenimizin dört bir yanında hızla yayılmaya devam ediyor. Uzmanlar, salgından etkilenmemek için bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerektiğine işaret ediyor. Özellikle mevsim geçişleri sırasında bağışıklık sisteminin zayıfladığı ve pek çok kişinin bu dönemlerde grip ve nezle gibi hastalıklara yakalandığı biliniyor. Hal böyle olunca, bağışıklık sistemi ne güçlendirir gibi sorular zihinleri meşgul etmeye başlıyor. Eğer siz de bünyenizi güçlendirerek hastalıklardan korunmak istiyorsanız bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. İşte karşınızda, bünyenizi güçlendirerek mevsim geçişlerinde dahi hastalıklardan korunmanıza yardımcı olacak bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecek ve içecekler…


1. E Vitamini İhtiyacınızı Karşılayan Keyifli Atıştırmalık: Ay Çekirdeği


Ülkemizde en çok tüketilen atıştırmalıklardan biri olan ay çekirdeğinin bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar arasında yer aldığını biliyor muydunuz? Vücuttaki serbest radikallerle savaşarak bağışıklığı güçlendiren E vitamini yönünden zengin olan ay çekirdeğini salatalara ve kahvaltılık gevreklere ekleyerek tüketebilirsiniz.


2. Doğal Antibiyotik: Sarımsak


Bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler nelerdir diye sorulduğunda binlerce yıldır aynı cevap veriliyor: Sarımsak. İçerdiği sülfürlü bileşenler ile virüs ve bakterilerin kabusu haline gelen sarımsağı domatesli makarna soslarında kullanarak hem lezzetli hem de sağlıklı yemekler yapabilirsiniz.


3. Antioksidan Kapasitesi Göz Dolduruyor: Soğan


Türk mutfağında hemen her yemeğin soğanla yapıldığını görebilirsiniz. Kokusu ve aromasıyla damağa hitap eden soğan, içerdiği yoğun antioksidan miktarıyla da bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar sınıfında gösteriliyor. Çiğ haliyle salataları, karamelize haliyle et yemeklerini tatlandıran soğan, kendisi gibi şifa kaynağı olan domates ve sarımsakla birleştiğinde bağışıklık sistemini güçlendiren tarifler oluşturuyor.


4. Her Derde Deva: Nar ve Nar Suyu


Tanelerinin cam gibi parlayan kırmızı rengini içerdiği yoğun likopene borçlu olan nar, önemli bir antioksidan kaynağı olarak öne çıkıyor. Hem meyve formunda hem de meyve suyu formunda tüketilebilen nar, bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecek ve içecekler kategorisinde gösteriliyor. Bu leziz meyveyi özellikle meyve suyu formunda kahvaltıdan akşam yemeğine kadar tüm öğünlerde keyifle tüketebilirsiniz. Ana yemek ve aperatiflere lezzet katan nar ekşisini ise bağışıklık sistemini güçlendiren gıda takviyeleri arasında değerlendirebilirsiniz. Yemeklerinizi tatlandırmak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için Jr. Sous Chef'in organik nar ekşisini ve organik nar suyunu kullanabilirsiniz.


5. Bağırsak Florasının En Büyük Yardımcısı: Yoğurt


Yoğurt ve kefir gibi probiyotik yönünden zengin olan besinler, bağışıklık sistemini güçlendiren şeyler olarak biliniyor. Bağırsak florasını yenileyerek vücudun hastalıklara karşı direncini arttıran yoğurt, akciğerleri temizlediği ve metabolizmayı tazelediği için de sık sık tüketilmesi gereken bir besin olarak gösteriliyor.


6. Kokusu Ayrı Lezzeti Ayrı Güzel: Baharatlar


Bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler için uzağa gitmenize gerek yok! Özellikle zerdeçal ve zencefil gibi baharatlar içerdikleri vitamin, mineral ve antioksidan bileşikleri sebebiyle soğuk algınlığı tedavisinde kullanılıyor. Yemeklerinizde daha zengin aromalar yakalamak ve sağlıklı beslenmek için baharat kullanımını arttırabilirsiniz.


7. Vücuttaki Toksinlerin Düşmanı: Lahanagiller


Brokoli, beyaz lahana, kara lahana ve karnabahar gibi sebzeleri kapsayan lahanagiller; sülfür, beta karoten ve antioksidan içerdikleri için bağışıklık sistemini güçlendiren gıda takviyeleri kategorisinde kabul ediliyor. Corona virüsüne karşı nasıl beslenilmeli sorusunun cevabı niteliğindeki bu sebzeleri salata, çorba veya ana yemek olarak tüketebilirsiniz.


8. Mevsim Geçişlerinde Çinko Takviyesi Şart: Kuru Yemişler


Çinko bağışıklık sisteminin temel mekanizmasında bulunan elementlerden biridir. Mevsim geçişlerinde kandaki çinko seviyesinde düşüş yaşanabilir. Özellikle mevsim geçişlerinde yeteri kadar çinko almazsanız bağışıklık sistemininizin zayıflamasına sebep olabilir, enerjiniz düşer ve kendinizi sürekli mutsuz hissedersiniz. Bu yüzden bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasında yer alan kuruyemişleri aşırıya kaçmadan tüketmenizde fayda var.


9. Şeker Tüketimini Azaltmak İçin: Yaban Mersini


Bağışıklık sistemini güçlendiren takviyeler arasında belki de en önemlisi yaban mersini. Rengiyle mest eden bu önemli meyvenin faydaları saymakla bitmiyor. İçerdiği yüksek antioksidan miktarıyla vücut direncinin artmasında etkili yaban mersini, diğer meyvelerle kıyaslandığında daha az şeker içermesiyle dikkat çekiyor. Şekerin bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkileri düşünüldüğünde yaban mersini çok daha önemli hale geliyor.


10. C Vitamini Deposu: Domates ve Domates Ürünleri


Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler dendiğinde zengin içeriğiyle daima bir adım öne çıkan domates, tüm dünya mutfaklarında beğeniyle tüketilen bir sebze. Domates, bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler arasında belki de ilk sırada yer alan C vitamini deposu olmasının yanında, likopen kaynağı olmasıyla da dikkat çekiyor. Domatese kırmızı rengini veren likopen, insan vücudunda bulunan en etkili antioksidanlardan biridir.

Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler arıyorsanız domatesi sos halinden ezme haline, kuru domates halinden salça haline kadar yaz kış her formda tüketebilirsiniz. Kendi sağlığınız ve sevdiklerinizin sağlığı için Jr. Sous Chef’in şekersiz ketçap, domates püresi, domates salçası ve makarna sosu gibi organik domates ürünlerini yemeklerinizde kullanabilir, kuru domatesi ile salatalarınıza lezzet katabilirsiniz.