Mutfakların Olmazsa Olmazı: Domates Püresi Nasıl Hazırlanır?

Kışa hazırlık ritüelleri arasında belki de en yaygın ve lezzetli olanını domates püresi oluşturuyor. Oldukça az malzemeyle ve pratik bir şekilde hazırlanan kışlık domates püresi, birbirinden farklı tariflere tat ve zenginlik katıyor. Domates, diğer birçok sebzenin aksine piştiğinde besin değerleri artan bir gıda olduğu için çiğ değil de püre halinde tüketilmesi büyük avantaj sağlıyor. Siz de domates püresinin nasıl hazırlandığına göz atarak bu yararlı ve kullanışlı gıdayı aylarca taze ve doğal şekilde tüketebilmenin detaylarını öğrenebilirsiniz.

Domates Püresi Nasıl Yapılır?

Öncelikle domates püresi tarifi için 5 kg domates, 1 yemek kaşığı iri tuz yeterli. Domatesleri yıkadıktan sonra baş kısımlarına artı şeklini alacak biçimde 2 ayrı çizik atın. Ardından kaynar suyun içinde yaklaşık 1 dakika beklettikten sonra domatesleri sudan alın, saplarındaki yeşil - sarı bölgeleri temizleyip, yumuşamış olan kabuklarını daha önce işaretlediğiniz yerlerden tutarak soyun. Tüm domatesleri temizleyip, soyduktan sonra küçük parçalar halinde kesin. Küçük parçalar halinde kestiğiniz domatesleri iri taneli kalacak şekilde robottan geçirin.
Püreyi büyük bir tencereye alıp, yaklaşık yarım saat orta ateşte pişmeye bırakın. Domatesler pişerken ara sıra üst kısımda biriken köpükleri bir süzgeç yardımıyla almayı unutmayın. Domates püresini yarım saat kaynattıktan sonra tuzu ekleyip, karıştırın ve 5 dakika sonra ateşten alın. Püre soğumadan sterilize edilmiş ve kuru haldeki kavanozlara tüm püreyi bölüştürün. Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp, ters çevirerek mutfak tezgahı üstünde soğumaya bırakın. Püreler tamamen soğuduktan sonra kavanozları daha uygun bir yere kaldırabilirsiniz.

Domates Püresi İçin Hangi Domatesler Seçilmeli? 

Mükemmel bir evde domates püresi yapımı için püreyi nasıl hazırladığınız kadar hangi domatesleri seçtiğiniz de büyük önem taşıyor. Püreye uygun olmayan domateslerle yapacağınız tarifler kısa sürede bozulabiliyor ya da ortaya oldukça lezzetsiz bir sonuç çıkabiliyor. En iyi püre sonucu için yumru olarak tabir edilen domatesleri seçmeli, doğal olmalarına ekstra özen göstermelisiniz. Ancak günümüzde neredeyse her ürün için "doğal" ya da "katkısız" gibi ibareler kullanılıyor. Bu tarz ibarelerin herhangi bir kesinliği bulunmadığı için haliyle siz, çoğu zaman doğal ya da organik olmayan ürünler satın almış oluyorsunuz.
Jr. Sous Chef, Ege'nin organik tarım için seçilmiş bölgelerinde, tamamen katkısız bir şekilde yetiştirilen domatesleri alıyor ve yine bakanlık tarafından belirlenmiş organik tarım esaslarına bağlı kalarak üretip, ambalajlara yerleştirerek organik tarım sertifikasıyla size sunuyor. Böylece aklınızda herhangi bir soru işareti kalmadan ister sos tariflerinizde ister yemeklerinizde kullanabileceğiniz %100 katkısız ve organik domateslere kolayca ulaşabiliyorsunuz. Pazarda veya markette çoğunlukla tamamen doğal besinler bulmak oldukça zor olduğu için Jr. Sous Chef, tüm ürünleriyle size bu ayrıcalığı sunuyor. 

Domates Püresi Nasıl Kullanılır?

Makarnadan sulu yemeklere, çorbadan mezelere birbirinden farklı tarifte kendisine yer edinmeyi başarmış domates püresini; bolonez sos, menemen sosu, acılı ya da acısız ezme ve onlarca farklı sulu yemek tarifi hazırlarken kullanabilirsiniz. Ek olarak domatesli pilav, domates soslu karışık kızartma, domates soslu makarna, domatesli misket köfte, domates soslu biftek ve domates çorbası gibi birbirinden lezzetli ve yaratıcı tariflerde de yine hazırladığınız organik domates püresi karışımlarını kullanabilirsiniz.
Daha çok soslu yemeklerde tercih edebileceğiniz domates püresi, salça veya domates bulunamadığı durumlarda da önemli bir kurtarıcıya dönüşebiliyor. Her zaman birbirinden farklı tariflerle dahi kolayca uyum sağlayabilen domates püresini, üzerine biraz kekik, nane ve benzeri yeşil baharatlar serperek kahvaltılarınızda özellikle kızarmış ekmeklerin üzerine sürmek için de değerlendirebilirsiniz.