Ilıman iklime sahip olan ve sene boyunca bol yağış alan tropikal bölgeler, yeryüzünün yaklaşık olarak yüzde 40'ını kaplar. Ve bu bölgelerde endemik olarak yetişen, tadıyla gönülleri fetheden birçok bitki mevcuttur. Bizim de çok iyi bildiğimiz muz, ananas ve mango dünya çapında en çok tanınan tropikal meyvelerdir. Özellikle mineral, vitamin ve karbonhidrat açısından zengin olan tropikal meyveler sağlıklı beslenme açısından da oldukça faydalıdır. Zengin besin kaynağına sahip bu meyveler, ülkemizde günden güne popülerliğini arttırıyor. Artık muz ve ananas dışında ejder mevvesi suyu içiyor ya da kumkuat tüketiyoruz... Daha çok Antalya, Alanya ve Gazipaşa gibi sıcak iklimlerde yetişen Türkiye'deki tropikal meyveler, son yıllarda ekonomik olarak da önemli bir değere ulaşmak üzere. Peki gün geçtikçe daha çok evimize giren ve Türkiye'de üretilen bu tropikal meyveler neler; gelin daha yakından göz atalım.

 

Muz

Ülkemizde yetişen tropikal meyveler denilince elbette, herkesin aklına ilk muz gelir... Muz meyvesi daha çok sıcak iklim ve nemli toprak ister. Ülkemizde üretimi en çok Anamur'da yapılır. İçerdiği birçok vitamin sayesinde hem sindirime hem de kemik gelişimine yardımcı olur. Uzun vadede kalp ve damar rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir.

 

Ananas

Metabolizmayı hızlandıran ananas meyvesi diyetlerde çokça kullanılır. Ülkemizde üretimi kısıtlı da olsa Ege ve Akdeniz'de yetiştirilir. Oldukça tatlı olan bu tropikal meyve, tam bir vitamin deposudur. Bunun yanında kalsiyum ve demir açısından da oldukça zengindir.

 

Mango

Çok yüksek ağaçlarda yetişen mangonun yetiştiriciliği son yıllarda Manavgat'ta yapılmaya başlandı. Tansiyon, göz ve bazı kanser türlerine karşı oldukça yararlıdır. Mango, ülkemizin iklim koşullarına direnebilirse ileride daha sık karşılaşabileceğiz.

 

Avokado

Türkiye'deki tropikal meyveler arasında artık hepimizin yakından tanıdığı avokado da bulunuyor. Potasyum deposu olan avokado, salatalarda da kullanılıyor. Ayrıca kolesterolü dengelemede oldukça etkilidir. Avokadonun daha çok hafif yumuşamış olanlarını tercih edebilirsiniz. Market ya da manavdan sert alacağınız avokadoların ise minimum 200 gr olmasına özen gösterin. Çünkü erken toplanan küçük avokadoların yumuşama ihtimali çok düşük.

 

Guava

Asya ülkelerinde meşhur olan bu meyve, kilo verme ve enfeksiyona karşı mücadelede oldukça faydalıdır. Diyet yapanlar için özellikle önerilen bu tropikal meyve, kabızlığı önler ve göz hastalıklarına iyi gelir.

 

Kivi

Rize başta olmak üzere Karadeniz'in belirli bölgelerinde, Akdeniz'in ise yüksek ve nemli olan bölgelerinde yetişir. Aynı zamanda Marmara ve Ege'de de yetiştirilen tropik meyvelerden biridir. Türkiye'de üretilen tropik meyvelerden biri olan kivi; antioksidan, mineral, C vitamini, K vitamini açısından inanılmaz zengindir. Kivinin aynı zamanda sindirime yardımcı olduğu, cilde iyi geldiği de kanıtlanmıştır.

 

Pomelo

Türkiye'deki tropikal meyvelerden biri de diğer adı Çin greyfurtu olan Pomelodur. Özellikle Antalya'da yetişen bu tropikal meyve bol C vitamini içerir. Ağırlığı yaklaşık olarak iki kilodur. Pomelo meyvesi biraz büyük olduğundan soyması da ananas gibi epey zahmetlidir.

 

Ejder Meyvesi

Kabuğu sertçe olan ve biraz da ananası andıran ejder meyvesi, Türkiye'deki tropikal meyvelerden bir diğeri. Son senelerde Antalya ve Mersin taraflarında yetiştirilmeye başlandı. Bağışıklık sistemini desteklediği ve cilde faydalı olduğu uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır. Bunun yanında afrodizyak etkisi ile de tanınıyor.

 

Kumkuat

Türkiye'deki tropikal meyvelerden biri de kumkuat ya da diğer adıyla kamkatıdır. Ülkemizde özellikle Rize'de çokça yetiştirilir. Turunçgiller familyası olan bu meyve, ağzınızda hafif bir ekşimsi tat bırakacak. Kabuklarını soymadan da yiyebilirsiniz. Kanı temizleyerek kan dolaşımını kolaylaştırır.

 

Yıldız Meyvesi

Türkiye'de üretilen tropikal meyvelerden biri de yıldız meyvesidir. Enlemesine kestiğinizde yıldız şekliyle karşılaşırsınız. Bu meyve daha çok ekşimsi bir tada sahiptir. Karambola ismiyle de bilinen yıldız meyvesi adeta bir C vitamini deposudur. Bağışıklık sistemini güçlendirici ve şeker hastalığını azaltıcı bir etkiye sahiptir. Kanser hücrelerinin oluşmasını engeller.

 

Pitaya

Daha çok Vietnam ve Çin gibi ülkelerde tüketilen pitaya bağışıklığı güçlendiren bir meyve! Diyabet hastalığına iyi geldiği söylenen meyve metabolizmayı hızlandırdığı için diyet yapanların da öğünlerine eklediği bir meyve.