Kadın, erkek, genç, yaşlı demeden herkesin hayali zinde ve fit bir vücuda sahip olmaktır. Bu konuda spor salonu üyelikleri başlatılır, farklı diyet listesi programları takip edilir ya da kişisel çapta her Pazartesi günü beslenme alışkanlıkları değiştirmeye odaklanılır. Ancak ya birkaç gün ya da en fazla 2 hafta sonra pes edilir. Oysa amaç sağlıklı vücut ve fit bir görünüme sahip olmak ise sizce neden böyle davranılır? Hemen herkes "nasıl zayıflarım" diye merak eder ancak tabii ki yapılması gerekenler bir bütün olarak ilerlemelidir.

Bunların dışında fit olmak için çok zayıf olmaya gerek olmadığını da belirtmek gerekir. Yani herhangi bir zayıflama çayı ya da şok bir diyet listesi ile birden 10 kilo vermek sizi fit ve sağlıklı bir hale getirmez. Aksine çok daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bunun için kontrollü şekilde ilerlenmeli ve fit vücut için yapılması gerekenler bir bütün olarak kararlılıkla uygulanmalıdır.

 

Mutlaka Bir Egzersiz Programını Takip Edin

Hayat boyunca her alanda başarılı olmanın temelinde belirli bir programı takip etmek yer alıyorsa, tabii ki fit olmanın yolları arasında ilk sırada egzersiz konusunda da programlı olmak yer alır. Özellikle yaklaşan yaz ayları için şimdiden bir egzersiz programını takip etmek ve istikrarlı şekilde programa uymak sizi birkaç ay içinde dahi çok daha fit bir vücuda kavuşturabilir. Tabii ki hazırlanan egzersiz programının spor konusunda bilgili ve bilinçli bir uzman tarafından size özel hazırlanması gerekir.

Yaza fit girmek için egzersizler yaparken daha hızlı yağ yakmanızı sağlayan cardio tarzı egzersizler çok daha hızlı sonuç almanızı sağlayacaktır. Bunun yanında kalp atışını hızlandıran ve düşüren egzersizler olan interval cardio hareketleri de genel vücut sağlığı açısından son derece yararlıdır. Sizin için oluşturan egzersiz programında özellikle problemli bölgelere odaklanılması da, kısa sürede şekillenme sağlaması için gereklidir. Örneğin, simit bölgesi olarak bilinen yan karın kasları, basen ve göbek bölgesi için özel egzersizlere belki biraz daha önem verilebilir. Ancak unutulmaması gereken, sadece tek bir yerin değil tüm vücut egzersizleri ile bütün kasların çalıştırılmasının daha önemli olduğudur.

 

Stresten Uzak Durun

Fit bir vücut için yapılması gerekenler arasında zihinsel odaklanma ve stresten uzak durmak da vardır. Başarmak istenilen sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak ise ilk önce buna odaklanmak, beyni ve düşünceleri o konuda olumluya yöneltmek gerekir. Bu konuda her gün tartıya çıkmak, değişen sayılara odaklanmak, stresli ve kaotik bir düşünceye sahip olmak adaptasyonu düşürecek, başarılı olmanızı engelleyecektir.

Yaza fit girmek dışında bundan sonraki yaşamınızı sağlıklı bir vücuda sahip olarak geçirmek istiyorsanız, önce zihni buna odaklamanız gerekir. Bu konuda motivasyonunuzu aşağıya çeken kişi ve düşüncelerden uzak durmalı, stresi hayatınızdan çıkarmalısınız. Stres sadece zihninizi değil, vücudunuzdaki hormonların dengesini de değiştirir. Eğer stres yaparsanız, egzersiz programınızı takip ederken düşük enerji seviyeniz nedeniyle hemen yorulursunuz. Ayrıca stres, vücuttaki kortizol hormonunun seviyesini de artıracağı için kan şekerinizin dengesi de değişir. Bu da daha çok acıkmanıza ve kilo almanıza neden olur.

 

Gelişiminizi Kaydetmeyi Unutmayın

Motivasyonunuzu hiç düşürmeyecek olan tek yol gelişiminizi görsel ve yazılı olarak kaydetmektir. Ne kadar ilerlediğinizi görmek, kasların gelişimi ile vücudunuzun aldığı şekli aynada kaydetmek ve en önemlisi başarabildiğinizi zamanla gözlemlemek motivasyonunuzu çok daha artıracaktır. Ancak tabii ki gelişim kaydetme aşamasında her gün tartıya çıkmaktan bahsedilmemektedir. Tartı kayıtları düzenli egzersiz ve beslenme ile geçen bir haftanın sonunda sabah aç karnına yapılmalıdır.

 

Nasıl Beslendiğiniz Kim Olduğunuzu Gösterir

Yaza formda girmek için takip etmeniz gereken en önemli şeylerden biri de sağlıklı beslenmeye odaklanmaktır. Konu beslenme olduğunda birçok kişi "sağlıklı olmak için neler yemeliyiz" sorusunu sorar. Ancak fit vücut için beslenme programı oluştururken aslında önemli olan ne kadar yediğinizden çok ne yediğinizdir. Başka bir deyişle, günde 4 dilim beyaz ekmek tüketen bir kişi, bu miktarı yarısına da düşerse kilo vermeye başlar. Ancak bu 2 dilim dahi halen gereksiz ve sağlıksız kalori içerir. Bunun yerine bu 2 dilim için kepekli ekmek ya da tam buğday ekmeği tercih etmek çok daha doğru bir seçim olacaktır. Burada temel amaç karbonhidratlardan olabildiğince uzak kalarak, kaliteli protein ve sağlıklı yağlara yönelmektir. Tabii ki gün içerisinde kg başına 30 ml su içmek de ihmal edilmemelidir.

Beslenme ve egzersiz birlikte götürüldüğünde başarı kaçınılmaz hale gelir. Özellikle egzersiz öncesinde enerji veren yiyecekler tüketilmeli sonrasında ise proteinden zengin gıdalar alınmalıdır. Örneğin, kan ter içinde kalınarak tamamlanan bir egzersiz sonrasında bir dilim pasta yemek tüm egzersizi çöpe atmaktır. Bunun yerine 1 adet haşlanmış yumurta ya da bir bardak süt ve muz tüketilebilir.

Fit olmak için beslenme konusunda neyi nasıl yapacağınızı tam anlamı ile bilemiyorsanız, başlangıçta uzman bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz. Zamanla rutine alışacak, hatta kendinize ödem atıcı domates, limon, maydanoz, nar ve muz gibi besinler ile detoks öğünleri bile hazırlar hale geleceksiniz. Beslenme konusunda size özel diyet yemekleri hazırlarken tüm besinlerin doğal ve mümkünse organik olmasına özen göstermelisiniz. En sevdiğiniz menüleri hazırlarken Jr. Sous Chef'in organik soslarından yardım alabilirsiniz. Gazlı ve kalorili içecekler yerine, yoğun bir egzersiz sonrası Jr. Sous Chef'in buz gibi bir organik nar suyuna da hayır diyebileceğinizi sanmıyoruz!