Gıdaların üretim sürecini ifade eden organik terimi, doğal yaşama geri dönüşün başladığı son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkıyor. Peki bir ürünün gerçekten organik gıda olup olmadığı nasıl anlaşılır? Öncelikle organik etiketinin kullanılabilmesi için içerisinde kesinlikle yapay katkı maddeleri kullanılmadığından emin olmalısınız. Örneğin renklendirici, tatlandırıcı, koruyucu gibi maddeler içermemelidir. Organik gıda kategorisinde olan ürünlerin bitkileri, doğal gübreler kullanılarak iyileştirilmeye çalışılır.

 

Organik Gıda Nedir?

Yapay kimyasallar, hormonlar, genetiği modifiye edilmiş organizmalar kullanılmadan yetiştirilen ürünlere organik gıda denir. Meyveler, sebzeler, et çeşitleri, tahıllar ve süt ürünleri organik olarak yetiştirilebilecek ürün alternatifleri arasında sayılabilir. Şehir yaşamıyla iç içe olan insanlar artık, katkılı hazır işlenmiş gıda tüketiminden uzaklaşarak daha sağlıklı beslenmeye gereksinim duyuyor. Üstelik doğal beslenmek için köy hayatında yaşamanız da şart değil. Gerçekten organik gıda etiketli olan ürünleri tercih ederek sağlıklı beslenmenize katkıda bulunabilirsiniz.

 

Organik Gıda Ürünleri Tüketmenin Artıları

  • Hormon ve ilaç takviyesi yapılmadan üretilen organik gıda çeşitleri, GDO içermediği için gönül rahatlığıyla tüketime uygundur.
  • Organik gıda ürünleri, işlenmiş katkılı besin gruplarına göre daha fazla vitamin ve mineral değerleri taşır. Ayrıca antioksidan açısından da zengindir.
  • Üretimi aşamasında su ve toprak temizliği gibi tarımsal işlemlere daha fazla özen gösterilir. Bu sebeple organik beslenerek organik tarıma da destek olduğunuzu unutmayınız.
  • Organik gıda çeşitleri, sağlıklı ortamlarda yetiştirilir. Yani toprağa ekiminden sofralara gelinceye kadar hiçbir kimyasal işlemden geçmediğini bilmelisiniz.
  • Vücut için gerekli besin değerlerini barındırdıkları için bebeklere ek gıdaya geçiş aşamasında güvenle yedirebilirsiniz. Organik gıda çeşitleri, bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlıklı büyüme çizgisini belirleyecek önemli bir etkendir.
  • Organik besinler, katkı maddesi içermedikleri için çabuk bozulmaya meyillidir. Dolayısıyla organik gıda pazarı üzerinden satışa sunuluncaya kadar nakliye işlemlerinin kısa sürede tamamlanması gerekir. Tüketim yapılacak yere yakın bir bölgede üretim yapmak hem ürünlerin çabuk bozulmasını engelleyecek hem de taze taze tüketiciye ulaşmasına katkı sağlayacaktır.
  • Güvenli ve anti alerjik özelliklere sahiptirler. Kimyasal içermedikleri için vücut için zararlı olan bakteri ve virüsleri de barındırmazlar.
  • Günlük öğünlere düzenli olarak eklendiğinde sağlıklı kilo yakımına ve kilo dengesine kavuşmanıza destek olur. Metabolizma dostu ürünler sayesinde kendinize sağlıklı besin öğünleri yaratabilirsiniz.

 

Organik Gıda Çeşitleriyle Yapabileceğiniz Birkaç Doğal Tarif

Mutfaklarınızda mis gibi kokan organik besinlerle mükemmel aromalı tarifler yapmak istemez misiniz? Aşağıda sizler için hazırladığımız enfes tariflerle yemeklerinizin lezzetine lezzet katabilirsiniz.

 

Kışlık Domates Turşusu

Malzemeler:

  • 5 kg organik domates
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 3 adet limon suyu
  • 10-15 diş sarımsak
  • 1 kg sivri acı biber
  • Salamura tuzu

Yapılışı:

  1. Organik gıda olmasına dikkat ettiğiniz domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın.
  2. Biberleri halka halka şeklinde doğrayın.
  3. Derin kap içerisine domates, biber, sarımsak, zeytinyağı, tuz ve limon suyu ekleyerek güzelce harmanlayın.
  4. Tüm karışımı konserve şişelerine pay edip, iki gün boyunca güneş almayan bir yerde ağzı açık şeklinde bekletin.
  5. İki gün boyunca domates turşularını tatlı kaşığıyla karıştırın. Ardından ağızlarını sıkıca kapatıp ters şekilde bir gece bekletin.
  6. Ertesi gün buzdolabına kaldırıp muhafaza etmeye başlayabilirsiniz. Havalar serinlediğinde de oda sıcaklığındaki bir dolaba alabilirsiniz.

 

Pancar Turşusu

Malzemeler:

  • 500 gr kırmızı pancar
  • 1 yemek kaşığı salamura tuz
  • 2,5 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı sirke

 

Yapılışı:

  1. Organik pancarları soyup sos tenceresine alın.
  2. Suyunu ekleyip kapağı kapalı şekilde yumuşayıncaya kadar pişirin.
  3. Ateşten alıp soğumasını bekleyin.
  4. Soğuyan pancarları güzelce dilimleyip kavanozlara yerleştirin.
  5. Haşlama suyunun içerisine sirke ve tuzu ekleyip güzelce karıştırın.
  6. Suyu kavanozlara paylaştırıp kavanozların ağzını kapatın, güneş görmeyen yerde 5-6 gün bekletin.

 

Doğru beslenme konusunda sofralarınızı zenginleştirecek en leziz organik gıdalar, soslar ve besin grupları için Jr. Sous Chef her daim yanınızda! Organik nar ekşisinden kuru domates ketçaba, farklı makarna soslarından domates salçasına yaz kış ihtiyacınız olan tüm doğal ve organik besinlere ulaşabilirsiniz. Damak zevkinize hitap eden ezme, sos, içecek seçenekleri arasından seçiminizi yaparak kolayca siparişinizi oluşturabilir, enfes yemek tarifleriyle ailenize tatlı sürprizler hazırlayabilirsiniz.