Doğal Yaşam Şekli; Vegan Beslenme

Veganlık, vegan beslenme, vegan yemekleri, vegan menü, vegan ürünler ya da vegan tarifler... Son zamanlarda sıkça karşılaştığınız kavramlar değiller mi? Belki bir markette sıvı sabun alırken üzerinde görüyorsunuz vegandır ibaresini, belki bir giyim mağazasında bir kazağın etiketinde. O halde veganlık ne demek, vegan beslenme nasıl olur, veganlar neler yemez ya da ne yer, vegan olmanın zararları, vegan beslenmenin avantajları nelerdir birlikte kısaca bir göz atalım.
Vegan Ne Demek, Vegan Kime Denir?
Veganlık, hayvansal her türlü ürünü reddetmeye dayalı bir yaşam biçimidir. Veganlığı yaşam tarzı olarak benimsemiş bir vegan, hayvanlar insanlar için yaratılmıştır, insanların hizmetine sunulmuştur düşüncesine kati bir şekilde karşı çıkar. Her canlının eşit yaşam hakkı olduğunu savunur. Veganlık ve vegan beslenme, son zamanlarda popüler bir kavram olarak hayatlarımıza girmiş olsa da veganlık tarihi eskiye, 1944 yılına kadar uzanır. İlk kez İngiltere’de, Donald Watson öncülüğünde Vegan Topluluğu adı altında bir dernek oluşturulmuş ve veganlık nedir, vegan beslenme nasıl olmalıdır soruları en geniş tanımıyla ve bugünkü şekliyle açıklanmıştır. Derneğin kuruluşunun 50. yılından itibaren her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanır.


Vegan Beslenme Nedir?

Vegan beslenme, hayvansal ürünleri tüketmeyi tamamen reddedip, organik ve doğal olan sebzelere, meyvelere, tahıllara ve bakliyatlara ağırlık verilen beslenme şeklidir.
Vegan beslenme asla bir mahrumiyet hali değildir. İşin içine biraz yaratıcılık katılarak, vegan tariflerden de yardım alarak birbirinden leziz vegan yemekler ortaya çıkarmak mümkündür. Soya fasulyesi ve benzeri bakliyatlar, damağınızın alıştığı lezzetlere uzak kalmadan veganlığı rahatlıkla sürdürmenize yardımcı olur. Soya sütünden elde edilen tofu ya da soya kıyması gibi ürünlerle birbirinden leziz vegan tarifleri uygulamak ve alıştığınız o tatlara tekrar kavuşmak mümkündür.


Veganlar Neler Yemez?

Temel olarak, vegan beslenmede kırmızı et, tavuk eti, balık eti, kabuklu veya kabuksuz her türlü deniz mahsulleri, süt ve süt ürünleri (yoğurt/ peynir/ tereyağ gibi), bal ve yumurta tüketilmez.


Veganlar Nasıl Beslenir?

Peki vegan beslenmede hayvansal kaynaklı tüm gıdalar reddediliyorsa, veganlar neler yer, veganlar nasıl beslenir sorusu akıllara gelir. Vegan beslenme deyince, sebzeler, meyveler, bakliyatlar ve tahıllar en başta sayılabilecek besin gruplarıdır. Bakliyatlardan veya tahıllardan elde edilen vegan atıştırmalıklar, kuruyemişler de vegan menülerinin olmazsa olmazlarındandır. Zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlar, soya sütü, hindistan cevizi, pirinç sütü gibi bitkisel sütler de vegan tariflerde sıkça kullanılır.

 

Vegan Olmak Zararlı mıdır?

Vegan olmak zararlıdır ya da vegan beslenme çok sağlıklıdır gibi kesin hükümler vermek biraz zor. Kimi araştırmalar ve uzman görüşleri, vegan beslenmenin sağlık açısından çok doğru olduğunu söylese de, tersini iddia edenlerin oranı da az değildir. Bu aslında biraz da, kişinin kendisine bağlıdır. Dikkat edilmesi gereken husus, mümkün mertebe organik ve doğal beslenmeye yönelme ve vücudun gereksinim duyduğu proteini, demiri, kalsiyumu, vitamin ve mineralleri yeterli şekilde almaktır.
Vegan olmanın zararları arasında B12 vitamin eksikliğine bağlı yorgunluk, kansızlık gibi rahatsızlıklar ya da protein eksikliğine bağlı kas kayıpları sayılabilir. Peki vegan beslenmenin avantajları nelerdir? Daha rahat kilo verme, kalp ve damar hastalıklarının daha nadir görülmesi, böbreklerin fonksiyonlarını daha iyi yerine getirmesi, daha sağlıklı bir cilde sahip olmak vegan beslenmenin akla ilk gelen avantajlarıdır.


Veganlar Vitamin İhtiyacını Nasıl Karşılar?

Bazı insanların vegan beslenmeye mesafeli durmasının, vegan olmaktan korkmasının en önemli sebebi, hayvansal gıdalardan alınamayan vitaminlerin vücuda nasıl sağlanacağı konusudur.
Vücut sağlığı için çok önemli olduğu bilinen B12 vitamini bazı mantar türlerinde bulunsa da vegan beslenmede daha çok dışarıdan B12 ilaç takviyesi şeklinde alınır. A vitaminini maydanoz ve mercimek gibi gıdalardan, D vitaminini soya sütü, badem sütü gibi bitkisel sütlerden, E vitaminini badem, avakado, çam fıstığı gibi besinlerden , C vitaminini ise kivi, dolmalık biber gibi gıdalardan sağlarlar. Gıdaların yeterli gelmediği durumlarda vitamin takviyeleri can simidi görevi görür.


Sizler İçin Örnek Bir Vegan Menü

Vegan beslenmeyi sadece hayvansal ürünlerden uzak durmak şeklinde tanımlamak oldukça yanlış bir bakış açısıdır. Vegan beslenmenin olmazsa olmazı, doğal ve organik ürünlere yönelmektir. Ancak bu şekilde, koruyucu ve katkı maddelerinden uzak durarak, vegan beslenmenin amaçlarından biri olan vücut sağlığını korumak tam anlamıyla yerine getirilmiş olur. Bu bağlamda Jr. Sous Chef organik ve doğal tüm ürünleriyle ihtiyaçlarınızı karşılıyor. Günlük oluşturacağınız vegan menülerinizde ya da uygulayacağınız vegan tariflerde mutlaka doğal ve organik ürünleri kullanmaya hassasiyet gösterin. Vegan beslenme için oluşturduğumuz bir günlük örnek diyet aşağıdadır;

Sabah Kahvaltısı:

● Bir dilim tam tahıl ekmeği
● Vegan peynir
● 5/ 6 adet zeytin
● 1 tane dilimlenmiş salatalık
● Bir fincan yeşil çay

Öğlen Yemeği:

● Jr. Sous Chef Organik Domates Püresi ile yapılmış domates çorbası.
● 1 tabak yeşil mercimek yemeği
● Patates salatası

Atıştırmalık:

● 1 yeşil elma

Akşam Yemeği:

● Fırında karışık sebze
● Jr. Sous Chef Kekikli Organik Makarna Sosu ile lezzetlendirilmiş 1 tabak spagetti
● Vegan cacık
● Bol yeşillik

Jr. Sous Chef’in organik ve vegan ürünlerini tercih ederek günlük hayatınızda kolaylık sağlayabilirsiniz. Jr. Sous Chef ürünler sayfasını inceleyebilir, kolayca ve hızlı bir şekilde sipariş verebilirsiniz.