Sebze ve et ürünlerini eğlenceli hale getiren unsur kuşkusuz soslar. Kullanıldığınız sosla yiyeceklerin lezzetini artırırken tamamen farklı bir boyut da katabilirsiniz. Dünya mutfağında kabul edilen 5 ana sos bulunuyor: Beşamel, Espagnol, Velute, Hollandaise ve domates sosu. Bu soslardan kimi beyaz et kimi kırmızı et sosu. Kimi ise makarnaya, fırına verilecek yiyeceklere veya sebzelere eşlik ediyor. Pişireceğiniz et için sos arıyorsanız bu tariflere bir göz atın. Kırmızı et ile kullanılan ve etinize artı lezzet katan 7 farklı et sosunu ve bu 5 temel sostan kırmızı et yanına sos olarak kullanılanları inceleyelim.
Barbekü Sosu
Et sos çeşitleri arasında en bilineniyle başlıyoruz. Tüm ızgara et yemeklerinde ve patates kızartmalarının lezzetli eşlikçisi olan Barbekü et sosu hazırlanırken kişniş ve kimyon tohumları isli bir tat için tavada kavrulur. Sonrasında soğan, sarımsak ve kavrulan tohumlar blenderde doğranır. Karışım ketçap, pekmez, kırmızıbiber, sirke, et suyu, karabiber, limon suyu ve tuz ile kıvam alana kadar pişirilir. Son olarak sos süzgeçten geçirilir. Jr. Sous Chef Organik Barbekü sosunu incelemek için tıklayınız.
Gravy Sos
Amerika menşeli tereyağlı et sosu olan Gravy et sosu tavuk, hindi ve kırmızı et, patates püresi ya da haşlanmış mısır ile servis edilen bir sos. Yapımında tereyağı ile tane karabiber ve soğan kavrulur. Un eklenerek kahverengileşene kadar kavrulur, üzerine tavuk suyu, et suyu ve tuz ilave edilip kıvam alana kadar pişirilir. Süzüldükten sonra sos kullanıma hazır hale gelmiş olur.
Espagnol Sos
Kabul edilen 5 ana sostan biri olan Espagnol et sosu kırmızı et ve sebze yemeklerine oldukça yakışan soslardan biri. Hazırlanması için sığır kemiği fırınlanır. Soğan, havuç, kereviz sapı kavrulur ve un eklenir. Karışım kahverengileştikten sonra salça ve su ilave edilir. Fırından çıkarılan kemik, tuz, karabiber, kekik ve maydanoz karışıma eklenerek uzun bir süre pişirilir. Sos son olarak süzülür. Demi Glace (Dömi Glas) sos, eşit ölçüde Espagnol sos ve kahverengi stok eklenerek hazırlanır. Madeira, Chasseur (Şasör), Robert, Bordelaise sosları da Espagnol sostan köken alan et soslarıdır.
Hollandaise (Hollandez) Sos
Fransız mutfağının meşhur ana soslarından biri olan Hollandaise et ve sebzelerle birlikte servis edilen tereyağlı et sosudur. Sosun en önemli noktası yumurta sarılarının bain marie (benmari) usulüyle pişirilmesi. Yumurta sarıları benmari usulü pişirilir üzerine su ve sirke ilave edilerek çırpılır. Kıvam aldıktan sonra içerisine tereyağ, tuz ve karabiber eklenerek sos hazırlanır. Et için sos tarifleri arasında kendine ayrı bir yer edinen Béarnaise (Bernez) ise Hollandaise sostan türeyen ve farklı olarak içerisinde taze tarhun otu içeren bir lezzet. Hollandaise’e farklı malzemeler katarak oluşturulan soslardan Mousseline sosa krema, Choron sosa domates salçası, Maltaise sosa ise portakal suyu eklenir.
Chimichurri Sos
Arjantin kökenli olmasına rağmen tüm Güney Amerika ülkelerinde kullanılan bir et sosu olan Chimichurri pestoya benziyor. Kırmızı etin üzerine sos olarak servis edilebilirken ayrıca et marinasyonu için, et kızartma sosları olarak da kullanılabiliyor. Maydanoz, taze kekik, sarımsak, sirke, zeytinyağı, tuz, kırmızı pul biberi blenderdan geçirilerek ya da çok ince doğranarak kolayca hazırlanan bir sos.
Chermoula Sos
Fas kökenli bir et sosu olan Chermoula, kişniş pestosu olarak da adlandırılmaktadır. Balık, deniz ürünleri, kırmızı et ve sebzeler gibi geniş bir kullanım alanına sahip. Pesto’nun kelime anlamı “havan ile dövmek” olduğu için aslında bir sos şekli değil sos yapım şeklini ifade ediyor. Chermoula için sarımsak, taze kişniş, maydanoz, limon suyu, kırmızıbiber, salça, tuz, kişniş ve kimyon tohumu havanda ezilir ve yavaş yavaş zeytinyağı eklenerek istenilen kıvama getirilir.
Teriyaki Sos
Japon kökenli olmasına rağmen Kuzey Amerika’dan yayılan teriyaki sos, her türlü tavuk ve et yemekleri ve marinesinde kullanılır. Eğer et sosu olarak kullanılacaksa nişasta eklenerek, marine için et kızartma sosu olarak kullanılacaksa nişastasız şekilde kullanılır. Hazırlanmasında su, soya sosu, bal ya da kahverengi şeker, sirke, zeytinyağı ya da susam yağı, sarımsak, taze zencefil ve susam bir tencereye alınarak pişirilir. Sonrasında tel süzgeçten geçirilerek hazır hale gelmiş olur.
Bu arada hemen hatırlatalım, Jr. Sous Chef'in bünyesinde bulunan koruyucu katkı maddesi ve renklendirici içermeyen ve organik tarımla üretilen Organik Kuru Domates Ketçap, organik domates püresi, domates salçası ürünlerini salça ve ketçap içeren soslar mevcut. İçlerindeki organik Barbekü sosu, etine lezzet katmak isteyenleri, zahmetli hazırlığıyla uğraşmaktan kurtarıyor. Denemeye hazır mısınız?