Kızgın güneşten aldığı D vitaminlerini; likopen, C vitamini ve antioksidan zengini bünyesinde depolayan domatesler, güneş altında sululuk özelliklerini kaybedip kuru domates formuna kavuşur. Salçalık cinsi domateslerin tercih edildiği kurutma işlemi, 4 ila 10 gün sürer. Ağırlıklarını ortalama yüzde 90 civarında kaybeden kurutulmuş domateslerin 1 kilosu için minimum 14-15 kilo taze domates gerekir. Kurutulduğunda besin değerini muhafaza eden olgun domatesler, birbirinden leziz kuru domatesli tariflere de ilham verir. Salata, ekmek, poğaça, makarna, mantı, çorba ve pilav gibi yemeklere tadını veren kurutulmuş domates, köftelik harçlarda da kendini başarıyla gösterir. Besin değeri yüksek olan kurutulmuş domatesler, taze hallerine nazaran daha çok vitamin barındırmaları, yüksek potasyum içermeleri ve sindirim sistemini hızlandırarak kabızlığı önlemeleri sebebiyle önemli faydalara sahiptir. Peki kurumuş domateslerle neler yapılır? İşte, altın değerinde vitaminle yüklü kuru domatesli tarifler…
Şipşak Hazır: Kuru Domatesli Salata
İster kahvaltıyla, ister akşam yemeğiyle; hangi öğünde tüketirseniz tüketin yemelere doyamayacağınız kuru domatesli salata, meze olarak servis edilen güçlü bir lezzettir. 10-12 adet kuru domatesin sıcak suda yaklaşık 10 dakika yumuşadıktan sonra aldığı lezzet ve kıvam, dövülmüş veya rendelenmiş birkaç diş sarımsakla buluştuğunda ortaya efsane bir lezzet çıkar. İyice süzdürüldükten sonra fesleğen, karabiber, kekik ve tuz gibi baharatlarla zenginleştirilen bu tarif, zeytinyağıyla giydirildikten sonra asıl lezzetini bulmak üzere iri çektirilmiş cevizle buluşturulur. Birkaç ana malzemeyle yapılan bu pratik meze, sofraların vazgeçilmezi olarak her daim baş köşede yerini alır.
Hem Vitaminli, Hem Çıtır: Kuru Domatesli Poğaça
Kurutulmuş domates, milyonların severek tükettiği poğaça içine dahil olduğu bu tarifte farklı birçok lezzetle büyük bir armoni içerisinde. 3 su bardağı unun; yumurta akları, kabartma tozu, sıvı yağ, yoğurt ve tuz ile buluştuğu kuru domatesli poğaça tarifinde, zeytin ile birlikte başrolü üstlenen bir çay bardağı kuru domates, dereotunun da ilave edilmesiyle yeniden yoğrulma sürecinden geçen hamurun lezzet iksiridir. Kalan işlem ise çok tanıdık ve pratik! Hamurdan istenilen büyüklükte parçalar koparılıp yağlı kağıt konulmuş tepsiye dizilir ve üzeri mutfaklarımızın vazgeçilmez "çıtır çıtır" efekti için yumurta sarısı ile kaplanır.
Vitaminli Kahvaltılar İçin: Kuru Domatesli Ekmek
Size diyet ve kalori hesabını unutturacak tarif olan kuru domatesli ekmek, serüvenine derince bir kabın içerisine eklenen yarım kilo un ile başlar. Yaş maya, zeytinyağı ve kekik ile harmanlanan hamura, sıcak suda bekletilen likopen deposu kuru domatesler ve tuz ilave edilir. İyice kabaran hamur dinlendikten sonra tek ihtiyacınız olan şey güzelce ısıtılmış bir fırın. Ekmek için mayalanma süresi önemli. Bu müthiş tada sahip olmak için biraz sabretmeniz gerekecek.
Harcında Lezzet Var: Kuru Domatesli Makarna
Klasik formatta suya koyup haşladığınız makarnanın harcındaki sihirli dokunuşa geldi sıra. Size ikinci tabak makarnayı yedirecek kuru domatesli makarna tarifiyle bir lezzet şaheseri yaratmaya hazır olun. Yaklaşık 100 gramlık kurutulmuş domates, makarna süzüldükten sonra tencereye konur ve tercihen mantarla da zenginleştirerek hafif yağda iyice kavrulur. Bu sosa atılacak 2-3 diş sarımsak, makarnanın cazibesini ikiye katlar. İtalya'nın dünya mutfaklarına armağanı olan parmesan peynirini de rendeleyerek ve tabağınıza birkaç dal fesleğen kondurarak makarnanızın lezzetini artırmak sizin elinizde.
Tereyağ İle Müthiş Armoni: Kuru Domatesli Pilav
Nasıl Edirne'deki Selimiye Cami Mimar Sinan'ın ustalık eseriyse; kaşığınızdan tane tane dökülen, tereyağı her bir tanesine işlemiş ve parlaklığını muhafaza eden bir pirinç pilavı da maharetli bir aşçının ustalık eseri, diğer bir deyişle imzasıdır. En az 9 dilim kurutulmuş domatese ihtiyaç duyan kuru domatesli pilav için en önemli püf noktalarından ikisi, pirincin tencere içinde "zıplamaya" başlayana kadar döndürülerek kavrulması ve tereyağının tam pilavın suyunu çekme aşamasındayken tencereye konması. Şimdi, 10-15 dakika boyunca istirahat eden pilavınızı afiyetle kaşıklayabilirsiniz.
Gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz Jr. Sous Chef'in Organik Kuru Domates Ege Bölgesi’nde organik tarım uygulamaları ile olgunlaşan domateslerden yapılıyor. Kaya tuzuyla güneşte kurutarak ambalajlanan ürünler koruyucu, katkı maddesi ya da renklendirici içermiyor. Güneşte kurutulan domatesler tozlardan arındırılması için yeniden yıkanıyor ve özel fırınlarda yeniden kurutuluyor. Özenle hazırladığınız yemeklerinizde Jr. Sous Chef imzası ve uzmanlığıyla yemeklik, ezme, salça ve sıvı püre formatlarında bulabileceğiniz kuru domatesler; organik tariflerinizin baş rol oyuncusu olmaya hazır! Deneyin, çok seveceksiniz.