Doğa bizlere her mevsimde farklı güzellikleriyle birçok meyve ve sebze getiriyor. Bu meyve ve sebzelerden ihtiyacımız kadarını kullanıyoruz ve sonrasında yeni bir mevsimle yeni güzellikler bizleri karşılıyor. Yaz aylarında çilek, karpuz, kavun, patlıcan ve kabak gibi meyve ve sebzelerden faydalanıyoruz. Peki ya sonbahar ve kış meyve sebzeleri neler? Kış meyve ve sebzelerinin bizlere faydaları neler?

 

Kışın Meyve ve Sebzeleri Nelerdir?

 Kış yetişen meyve ve sebzeleri ile bize çok bonkör davranıyor. Özellikle, besleyici maddeleri bol miktarda içeren lif yönünden zengin fosfor, magnezyum ve demir içerikleri ile oldukça besleyici kök bitkiler bu mevsim en yakın dostumuz. Yine bu soğuklarda bizi koruyup kollayan C vitamini zengini turunçgiller ise gözdemiz... Peki neler kış meyve ve sebzeleri, hadi biraz daha yakından göz atalım…

 

Ayva: A ve B vitaminleri açısından zengin olan meyve potasyum içeriği ile zindelik verir.

 Elma: A ve C vitamini içeriği oldukça fazladır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olur.

 Greyfurt: C vitamini açısından çok zengindir. Kış meyve sebzeleri arasında yer alan bu turunçgil, bağışıklığınızı da olumlu yönde etkiler.

 Kivi: C vitamini deposu olan kivi cildinizi de güzelleştirmeye yardımcı olacaktır.

 Mandalina: Kış meyve sebzeleri arasında C vitamini içeriği ile gözde mandalina kış aylarında soğuk algınlığına ve gribe karşı savunma mekanizmasını güçlendirir.

 Nar: Folik asit A ve C vitaminlerini içermesinin yanı sıra magnezyum ve fosfor gibi mineralleri içermesi sebebiyle yorgunlukların çaresi olabilecek bir meyvedir.

 Portakal: Folik asit ve C vitamini deposu olmasıyla bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı bir meyvedir.

 Bal Kabağı: Yüksek A vitamini, fosfor ve kalsiyum içermesi sebebiyle tatlı, çorba ve çeşitli yemeklerde kullanılmalı.

 Brokoli: A vitamini ve potasyum zengini olan brokolinin oldukça dikkatli pişirilerek tüketilmesi gerekir. Kış meyve ve sebzeleri içinde sindirime yardımcı olan brokolinin haşlama suyunu; çorbalarda değerlendirebilirsiniz.

 Brüksel Lahanası: Kükürtlü sebzeler grubuna ismini yazdıran Brüksel lahanasının kış meyve ve sebzeleri arasındadır. Az pişirilmesi veya çiğ tüketilmesi önerilir.

 Kereviz: Kükürtlü bir başka sebze olan kereviz kesildikten kısa bir süre sonra tüketilmelidir.

 Marul: Su içeriği %90'ın üzerinde ve A vitamini deposudur.

 Turp: Kış meyve ve sebzeleri arasında yer alan ve böbrekler için oldukça faydalı bir sebze olan turp, potasyum açısından zengindir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım etmesinin yanı sıra solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılabilecek bir yardımcıdır.

 

Püf Noktası: Kışın Hangi Meyve ve Sebzeler Yenir, Nasıl Yenir?

 Her mevsim iklimin değişmesi ile birlikte vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinler farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple değişen mevsime en uygun şekilde adapte olabilmek için mevsimin doğru meyve ve sebzelerinden faydalanmamız gerektiğini söyleyebiliriz. Kışın artan gribal enfeksiyonlar bünyemizi oldukça yorabiliyor. Bu yüzden C vitamini bakımından zengin olan kış meyve sebzelerine yönelmekte fayda var.

 Küçük ama önemli bir ipucu olabilecek bir bilgi ise kışın yapılan sebze yemeklerinde sebzeleri çok küçük doğramamak ve çok uzun süre pişirmemek gerekir. Bu sayede kış meyve ve sebzeleri içerisindeki vitamin ile mineraller çok fazla ölmez. Bu vitamin ve mineraller kış ayı boyunca bizim bağışıklık sistemimizin daha güçlü kalmasını sağlar. Unutmadan yine sebze yemeklerinin ikinci kez ısıtılması bu vitamin ve minerallerin kaybolmaması için önerilmez.

 Meyve suları yerine meyvenin kendisini yemeyi tercih etmeniz kış aylarında önem kazanır. Meyveler, vitamin ve lif bakımından oldukça zengin yiyecekler grubunda yer almaktadır. Ancak meyvelerin suyunun sıkılması yerine direkt olarak tüketilmesi önerilmektedir. Meyve suyu hazırlanırken meyvenin lezzetli kısmı bardağımıza gelirken, bağırsaklarınız açısından oldukça önemli olan lifleri yeteri kadar alamayabilirsiniz.

Yazın olduğu gibi kış meyve ve sebzelerinin de tazesini tüketmeye özen gösterin. Besin değerleri bakımından zamanında tüketilen kış sebze ve meyveleri daha yararlıdır. Kış meyve sebzelerini tüketirken iyi bir şekilde muhafaza ederek fazla pişirmeden tüketmeye özen göstermeliyiz. Doğallığından emin olduğunuz kış meyve ve sebzelerini tüketmeniz oldukça önem teşkil ediyor. Size her zaman doğalı sunan Jr. Sous Chef, iyi tarım uygulamaları ile yaz mevsimini en doğal haliyle sofralarınıza taşırken nar ekşisi gibi kışın da en çok aranan besinlerini de organik olarak öğünlerinize getiriyor. Kışın vücut direncinizi artıracak nar ekşisi ve daha pek çok doğal ürüne hemen şimdi Jr. Sous Chef'ten ulaşabilirsiniz.