Yunan mutfağı ile Türk mutfağı arasındaki benzerlikler yıllarca bir arada yaşamanın ve hala komşu sınırların etkisiyle zenginleşir. Pek çok farklılığa sahip olan bu iki kültürün mutfağında çok sayıda ortaklık bulunur. Yunanistan'da en önemli öğün olan öğlen yemeğinde sofralar zengindir. Akşam yemeğinde de çeşitli mezeler, soslu ana yemekler tüketilir. Kahvaltı Türklerdeki kadar yaygın ve önem verilen bir öğün değildir. Yunanistan yemek kültüründe de mezeler, ezmeler, soslar geniş yer tutar. Özellikle salatalarda farklı malzemelerle bambaşka lezzetler ortaya çıkar. Türk mutfağında olduğu gibi salata, öğlen ve akşam sofralarında kendine yer edinir ve salataya eşlik eden nar ekşisi, domates sosu, zeytin ezmesi gibi malzemeler Yunanistan'da da salatada sıkça tüketilir. Ekmek de her iki kültürün yıllar süren ortak tatlarından biridir. Peki en çok hangi yemeklerde buluşur bu iki komşu ülke?

 

1- Yunanistan’ın Meşhur Yemekleri İçinden Biri: Caciki

 

Akdeniz mutfağının hafif tatlarını Yunanistan’ın yemeklerinde de görebilirsiniz. Biberiye, kekik, adaçayı, fesleğen, kekik, nane gibi yemeği lezzetlendiren baharatlar oldukça yaygın tüketilir. Türkiye’de her bölgede göreceğiniz cacık, Yunan mutfağında biraz farklı bir sunumla servis ediliyor. Bizdeki cacık daha sıvı kıvamda yapılırken, Yunan mutfağında caciki olarak adlandırılan bu yiyecek süzme yoğurtta koyu kıvamda yapılır. Kaşıkla yenecek şekilde değil, ekmeğe sürülecek veya çatalla yenecek şekilde yapılır. Sirke, zeytinyağı ile çeşitlendirilip meze olarak öğle ve akşam yemeklerinde sıkça tüketilir.

 

2- Patlıcanın Lezzetini Ortak Mutfakta Gördüğümüz Moussaka

 

Kendi mutfağımızdan birkaç detayı çıkardığımızda neredeyse Yunanistan ile ortak bir mutfağa sahip olabiliriz. Ancak aradaki küçük farklılıklar geniş lezzetlerde iki farklı mutfağı oluşturmasıyla eşsizdir. Bu küçük farklılıklardan yeni bir lezzet çıkaran yemeklerden biri de moussaka. Adından da anlaşıldığı gibi bizdeki musakka ile çok sayıda benzerliği var. Aslında musakka Arap mutfağında da sevilerek tüketiliyor. Moussaka Yunan yemekleri içinde yine meze olarak veya ana yemek olarak ouzo ile birlikte yenir. Ouzo Türk rakısının daha yumuşak içimli ve daha az alkol oranına sahip olan bir içkisidir. Patlıcan, kıyma, patates ile iç harcının üstüne beşamel sosu ile hazırlanır. Jr. Sous Chef’in organik domates püresi bu tarifi denemek isterseniz size eşlik edebilir.

 

3- Farklı Ülkelerin Ortak Mutfağından Fasolada Yemeği

 

Türkiye’de her bölgede vazgeçilmez olan yemeklerden kuru fasulye, Yunan yemekleri içinde de bilinen bir tariftir. Fasolada, Yunanistan yöresel yemeklerinden biri olsa da bizdeki kadar sık tüketilmez. Genelde restoranlarda bu lezzeti tadabilirsiniz. Türk ve Yunan mutfağındaki birkaç farkı saymak gerekirse en büyük farkın sebze tercihi olduğu söylenebilir. Yunanlar, fasoladayı çeşitlendirmek için kereviz, havuç, patates gibi sebzelerle pişirirler. Salçalı bir sulu yemek olarak tüketilmesi ise önemli benzerliklerdendir. Jr. Sous Chef’in tamamen güvenilir içeriklerle sizlere sunduğu salça fasoladaya eklemeniz için iyi bir seçim olabilir.

 

4- Yunan Mutfağında Sık Gördüğümüz Kurabiyedes

 

Kurabiyeler her pastanede, restoranda menüde görebileceğimiz tatlılardandır. Komşu ülkede de kurabiyeler sevilerek yenir. Türkiye’de Kavala kurabiyesi olarak bildiğimiz beyaz kurabiyeler Yunanistan’ın kurabiyedes olarak nitelendirdiği tatlılardadır. Damla sakızı tatlılarda vazgeçilmez bir lezzet olarak eklenir. Kurabiyedeste de damla sakızlı tadı bulabilirsiniz. Üzerindeki pudra şekeri daha güzel bir görünümle bu lezzeti taçlandırır.

 

5- Türk ve Yunan Mutfağının En Tartışılan Tariflerinden: Baklava

 

Yıllardır haberlere, yazılara konu olan baklavanın kime ait olduğu tartışması hala sürüyor. Bu tartışma sürerken Yunan mutfağında daha farklı olarak sunulan baklavanın aynı isme sahip olduğunu belirtmek gerekir. Bizde antepfıstığı, fındık veya ceviz ile eşsiz bir lezzet olarak tüketilen baklava, Yunan kültüründe daha farklı malzemelerle hazırlanır. Karanfil ile çeşitlendirilen bu tatlı genelde cevizli ev baklavaları tadında yapılır. Baklava sadece Türk ve Yunan mutfağı dahilinde değil, Balkan ve Ortadoğu’da da artık bilinen ve sevilen bir tatlıdır.

 

Yunanistan ve Türkiye’nin asırlardır iç içe yaşadığı kültür birlikteliği, misafirperverlik nedeniyle ortak tatları görmek mümkün. Her iki ülkenin özgünlüğü de işte bu küçük farklılıklardan ortaya çıkıp iki farklı ülke mutfağını oluşturur. Lezzetli tariflerinizi bu ortaklıklardan esinlenerek hazırlamak isterseniz Jr. Sous Chef tarafından doğal tarım yöntemleriyle üretilen Ege'ye domates ürünlerinden yapılan tariflerinizi eşsiz kılabilir.