Organik Domates Salçası Nasıl Yapılır ?

"Kışa hazırlık süreci" dendiğinde akla ilk gelen mutfak işlerinden biri olan salça yapımı, yazdan kalan doğal ve taze domatesleri kış aylarında sos olarak tüketmenize olanak sağlıyor. Lezzetli bir sonuç elde etmek için, organik salça yaparken "Domates salçası hangi domatesten yapılır? Domates salçası yapılırken nelere dikkat edilmelidir?" gibi soruların cevaplarını bilmeniz, bu konuya hakim olmanız gerekiyor. Evde salça yapımına dair merak ettiğiniz detayların tümünü içeriğin devamında bulabilirsiniz.

Evde Domates Salçası Nasıl Yapılır?

Evde domates salçası yapabilmeniz için gereken malzemeler; 10 kg domates, salamura tuz ve zeytinyağından oluşuyor. İlk adım olarak domatesleri iyice yıkayıp, küçük parçalar hâlinde kesin. Ardından domatesleri robottan geçirerek tencerenin içine koyun. Püre haline gelen domatesleri kısık ateşte koyu bir kıvam alıncaya kadar pişirin. Domatesler koyu bir kıvam aldıktan sonra ateşten alıp, içerisinde herhangi bir parça kalmadığından emin olmak için blender'dan geçirin. Tamamen püre hâlini almış olan domateslerin içerisine yeteri kadar tuz ekleyin.
Tuz oranını kontrol ettikten sonra püre hâlindeki domatesleri tepsilere yayıp, üzerlerini temiz bir tülbent ya da benzeri hava alabilen ince bir koruyucuyla örterek güneş altına koyabilirsiniz. Eğer bu işlemi çeşitli sebeplerden dolayı güneş altına koyarak gerçekleştiremiyorsanız; ocakta veya fırında domatesleri sürekli kontrol ederek de yapabilirsiniz. Salça karışımını kuruttuktan sonra temiz kavanozlara doldurmaya başlayabilirsiniz. Karışımı kavanozlara dağıttıktan sonra üst kısımlarını zeytinyağı ile kaplamanız gerekiyor. Bu işlem hem karışımın küflenmesini hem de hava ile temasını önlüyor. Böylece salça karışımınızın bozulma ihtimalini ortadan kaldırmış oluyorsunuz.

Hangi Domatesten Salça Yapılır?

İyi bir salça elde etmek için bu işlem esnasında organik domates kullanmak büyük önem taşıyor. Aksi takdirde yapacağınız salça kısa sürede bozulabiliyor veya tatsız bir salça ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle yüzyıllardır olduğu gibi en doğal domateslerden salça yapmak, en iyi sonucu almak için yapılması gerekenler arasında bulunuyor. Bir domatesin organik olup olmadığını anlamak için ise dikkat edilmesi gereken bazı detaylar var:
  • Bir domatesin şekil açısından bozuk olması onun organik olduğunu göstermiyor. Bu nedenle "Domates yamuk ise organiktir." anlayışı doğru sayılmıyor.
  • Benzer şekilde "Bir domates mis gibi kokuyorsa tamamen doğaldır." anlayışı da tam olarak doğruyu yansıtmıyor. Çünkü koku, bir ürünün yetiştirilme biçimi değil; özelliği sayılıyor.
  • Organik sebze ve meyvelerin ortak bir noktasını çabuk çürüyor olmaları oluşturuyor. Örneğin; aldığınız domatesler çabuk çürüyorsa bu kesinlikle bozuk ya da yapay oldukları değil; doğal oldukları anlamına geliyor.
  • Organik sebze ve meyvelerin diğer bir ortak özelliğini de "katkı maddesi içermez" etiketine sahip olmaları oluşturuyor. Çünkü bu etiketi taşıyan sebze ve meyveler organik tarım esaslarına uygun şekilde yetiştiriliyorlar.
Jr. Sous Chef ürünlerinde Ege Bölgesi'nin organik tarım için ayrılmış ovalarında tamamen katkısız şekilde yetiştirilen domatesleri kullanıyor. Üretim esnasında da organik tarım kurallarına uyan firma, mutfağında bulması pek de kolay olmayan kanıtlanmış, sertifikalı doğallık isteyenler için mükemmel bir alternatif oluşturuyor. Böylece organik ürün aramak, bulmak ve bulduğunuz ürünlerin organikliğinden emin olmak gibi süreçleri yaşamak zorunda kalmıyorsunuz. Jr. Sous Chef doğal domates salçası için tıklayınız.

Domates Salçası Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Evde organik domates salçası yaparken bazı detayları atlamadığınız takdirde çok lezzetli ve sağlıklı sonuçlar elde edebiliyorsunuz. Organik domates salçası yaparken dikkat etmeniz gerekenler:
  • Salçayı kavururken tahta kaşık kullanmalısınız.
  • Salçanın bozulmaması için içerisinde az miktarda kekik de ekleyebilirsiniz.
  • Kavanozlar için kuru ve mümkün olduğunda yeni kapaklar kullanmalısınız.
  • Kavanozların hava almamasına özellikle dikkat etmelisiniz.